Est-CurierPolitic

Prima şedinţă a Guvernului, condus de Maia Sandu, s-a încheiat. Principalele declaraţii

Astăzi, 10 iunie, la ora 12.00, a început şedinţa Guvernului condus de Prim-ministul învestit Maia Sandu, în clădirea Parlamentului, în prezenţa a şapte membri ai cabinetului de miniştri. Maia Sandu a spus că şedinţa este deliberativă şi că are o singură întrebare la ordinea zilei.

Guvernul Sandu
Sursa foto: www.protv.md

Înainte să pună în discuţie ordinea de zi, Maia Sandu a anunţat că nici discuţiile anterioare acestei zile cu PSRM, şi nici votul din Parlament nu a fost despre federalizarea RM, ci despre dezoligarhizare, şi s-a adresat presei să înceteze speculaţiile, în opinia sa, nefondate, cu privire la afirmaţiile despre „vânzare” de ţară. Prim-ministra a mai anunţat, că va formula şi va expedia  Consiliului Europei, Comisiei Europene şi Comisiei de la Venetia o scrsioare cu opinia Parlamentului şi Guvernului nou învestiti în raport cu deciziile aşa-numitei Curti Constituţiionale din 7-9 iunie. Maia Sandu s-a mai adresat angajaţilor forţelor de ordine şi le-a cerut „să nu blocheze activitatea instituţiilor de stat şi să nu îndeplinească ordinele ilegale ale celor care au uzurpat puterea”.
Pentru a prezenta priuml subiect al ordinii de zi, Maia Sandu i-a oferit cuvântul lui Andrei Năstase, vice-prim-ministru şi ministru numit al afacerilor interne. Andrei Năstase a cerut demisia lui Alexandru Pînzari, şeful Inspectoratului General al Poliţiei, şi numirea în această funcţie a ex-judecătorului Gheorghe Balan, ex-judecător. Membrii cabinetului au votat unanim pentru propunerea ministrului Năstase.

Ulterior, Ala Nemerenco, proaspăta ministră a Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei, a propus destituirea din funcţia de director al Casei Naţionale de Asigurări în Medicină a Tamarei Andruşca, iar interimatul funcţiei să fie asigurat  de adjuncti, conform cadrului legal.

Ulterior Andrei Năstase a dat citirii unui apel către cetăţeni, prin care i-a chemat să nu se lase atraşi în provocări de către regimul lui Plahotniuc, se adresează poliţiştilor să nu se compromită „cum au făcut o parte din comandanţii voştri. … Nimeni nu se poate plasa de asupra constitutiei. Nu fiti victime ale dezinformării şi manipulării la care sunt supuse unităpţile de politisti. Nu frica, dar cinstea , curajul, onoarea si asumarea vă vor face viata mai bună”, a spus Năstase printre altele..

După şedinţa Guvernului, Maia Sandu a răspuns la întrebările reporterilor. Întrebată cum va acţiona în cazul în care miniştrii demişi nu se vor conforma, Maia Sandu a spus că dacă nu se supun legii, vor răspunde tot conform legii. A mai adăugat că va merge la Guvern când va fi posibil, iar cei vizaţi trebuie să respecte legea şi să slujească cetăţeanul, însă nu va accepta confruntări. Cancelaria de Stat a lipsit de la şedinţa Guvernului Sandu. Prim-ministra a mai spus că aprecizată curajul primarilor şi preşedinţilor de raioane care şi-au exprimat public  sprijinul pentru noul cabinet de miniştri şi i-a chemat pe toţi cetăţenii să se elibereze de frică. Maia Sandu a spus jurnaliştilor, că recunoaşte că este o situaţie de criză, dar speră că ea va fi depăşită foarte curând.

Referindu-se la agenda ulterioară a parlamentului, Maia Sandu a spus că se va discuta despre crearea comisiei parlamentare pentru investigarea furtului miliardului.

Reporterii au întrebat-o pe Maia Sandu şi despre adresarea anterioară a PAS la Procuratură privind sesizarea acestei instituţii  cu privire la trădarea de patrie,  de care formaţiunea l-a suspectat pe Dodon, la care lidera PAS a spus că întrebarea trebuie adresată Procuraturii Generale, care aşa şi nu a dat curs acelei sesizări, şi că ei ar trebui să răspundă, de ce nu au făcut-o.

Ulterior în faţa preşei a ieşit Andrei Năstase care a spus că s-a adresat ex-ministrului Jizdan cu o adresare de a se întâlni şi a discuta cu privire la transferul de putere, dar că Alexandru Jizdan nu a răspuns apelului său, şi că urmează să comunice în continuare pentru a găsi o soluţie.

Şi vechiul cabinet anunţă că a avut o şedinţă

Între timp, aproape dem miezul zilei, pe pagina web a Guvernului a fost plasat un comunicat de presă, prin care se anunţă că

„Prim-ministrul Pavel Filip a convocat astăzi în ședință miniștrii, secretarii de stat, șefii de agenții și instituții publice pentru a discuta despre modul de funcționare a Guvernului în contextul actualei situații politice. Premierul a solicitat să fie asigurată activitatea în regim normal a instituțiilor publice, în baza Constituției și legilor țării, astfel încât cetățenii să nu aibă de suferit în urma crizei politice.

La 7 iunie, Curtea Constituțională a statuat că termenul limită de formare a Guvernului a expirat, iar președintele este obligat să dizolve Parlamentul. Pentru că șeful statului a refuzat să-și îndeplinească obligațiile constituționale, Curtea a constatat circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului și a decis că decretul privind dizolvarea legislativului și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate urmează să fie semnat de prim-ministrul Pavel Filip, în calitate de președinte interimar. La 9 iunie, Pavel Filip a semnat decretul privind desfășurarea scrutinului la 6 septembrie curent.

Totodată, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, Decretul Președintelui Republicii Moldova din 8 iunie 2019 privind numirea Guvernului Republicii Moldova, dar și Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a din 8 iunie 2019 pentru alegerea Președintelui Parlamentului”.

Reporterii care transmit în direct de la clădirea Guvernului au menţionat, că intrarea principală în Guvern este blocată, iar clădirea este păzită de un cordon al poliţiei.

Info „E-C”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button