EducaţieEst-CurierSocial

84% au promovat. Mai sunt şanse!

Sesiunea 2018, etapa de bază şi contestaţiile, a luat sfârşit. În r. Criuleni, ne informează Vladimir Soltanici, şeful Direcţiei Educaţie Criuleni, pe listele pentru examene au fost incluşi 205 absolvenţi, inclusiv 170 absolvenţi ai anului 2018 şi 35 de restanţieri. Din ei, la sesiunea de bază, au promovat BACul 143 de elevi (69,75/%). Din cei 62 de elevi, care n-au promovat examenul, 32 sunt absolvenţi ai anului 2018 (inclusiv doi elevi care nu s-au prezentat) şi 30 sunt restanţieri (din ei 6 nu s-au prezentat). 81,2% din absolvenţii anului 2018 au promovat Bacalaureatul.

După contestaţii, spune aceeaşi sursă, au promovat examenul încă 8 elevi, schimbând indicele general al promovabilităţii la 73,6%, şi 84,1% al absolvenţilor anului 2018. După sesiunea de bază, cel mai bun rezultat al promovabilităţii, de 95,24%, este inregistrat de către LT „B.Dânga”, Criuleni, urmat de LT Măgdăceşti – cu 87,78% şi LT Dubăsarii Vechi – cu 83,78%. Într-un comunicat de presă, Ministerul Educaţiei anunţă, că cei 4034 de restanţieri din toată republica pot aplica, în perioada 14-20 iulie, la sesiunea suplimentară, pentru care vor fi deschise 14 Centre de Bacalaureat. Pentru sesiunea suplimentară ministerul a aprobat 15 comisii republicane de evaluare, cu un număr total de 169 de profesori evaluatori. Rezultatele sesiunii suplimentare vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat pe data de 25 iulie 2018. Ministerul mai informează, că în anul curent, pentru prima dată, candidaţii care participă în sesiunea suplimentară, au dreptul să depună contestaţii în desurs de 48 de ore de la afişarea rezultatelor.

Ele sunt TOP 3 în r. Criuleni!

După cum am făcut o tradiţie, prezentăm şi în 2018 elevii care s-au plasat în topul celor mai buni, conform rezultatelor individuale la BAC 2018, în r. Criuleni. I-am căutat, i-am găsit şi i-am rugat să ne spună care sunt ingredientele succesului lor şi unde ar dori să-şi aplice forţele mai departe.

Ana-Maria Stegărescu, absolventă a LT “B. Dânga”, Criuleni. Media cea mai mare în raion la bacalaureat – 9,5, media generală – 9,87. Stegarescu „Succesul meu la BAC s-a bazat pe studierea intensivă pe parcursul celor trei ani de liceu, dar și a celor cinci ani de gimnaziu. M-au condus înainte perseverența, interesul dea cunoaște, spiritul responsabilității și cuvintele motivaționale ale profesorilor mei, care mi-au arătat cât sunt de mândri atunci când elevii lor progresează. Cred că, în cazul în care o notă mare e considerată victorie, atunci e numaidecât una colectivă. Nu în zadar ne spuneau profesorii înainte de BAC că își fac griji mai mari decât noi. Sunt și ei cointeresați să-și vadă rodul muncii lor, și știu sigură că nu aș fi reușit să acumulez atâtea cunoștințe fără de îndemnul lor, fără ca ei să îmi dea un imbold de a încerca mai din greu. Mereu mi-au trezit interes tehnologiile noi, și visam să creez una care să depășească abilitățile și mintea umană. Deci, din clasa a 9-a am decis că voi studia informatica după liceu. Acum aplic la Universitatea din București, în domeniul informaticii. În afara cursurilor universitare, aş vrea să studiez  inteligența artificială.

Daniela Catişov, absolventă a LT “B. Dânga”, Criuleni. Media la Bacalureat – 9, media generală – 9,90. «Muncă, efort, ambiție și voință, toate au contribuit la succes. Examenele de Bacalaureat au fost foarte importante pentru mine, de aCatisovceea mi-am dedicat timpul doar studiului și repetării, întrucât, repetarea este mama cunoștințelor. Răbdarea de asemenea a fost un ingredient, fiindcă pentru o pregătire eficientă am avut un plan de repetare vast și uneori chiar eram foarte extenuată, dar în același timp conștientizam că se merită pentru a obține rezultate pe măsură. Am încercat să învăț din plăcere, cel mai mult mi-a reușit la Istorie, disciplina la care am fost olimpică. Dimineața devreme si seara târziu – acesta a fost regimul în perioada sesiunii de Bac și, zic eu, cel mai potrivit ingredient pentru a ajunge la succes. Spiritul de organizare la fel m-a ajutat. Controlul asupra emoțiilor a fost indispensabil, practic la fiecare examen am încercat să fiu calmă, fiindcă dacă ai învățat la timp, e imposibil să nu cunoști. Gestionarea timpul , lucru de care am ținut cont, întrucât cele 3 ore oferite pentru rezolvarea testului, puteau să nu-mi ajungă, de aceea am stabilit o ordine de rezolvare a itemilor. Este o victorie colectivă, fiindcă suportul, susținerea pe care am primit-o de la părinți și-a lăsat amprenta asupra rezultatelor. De asemenea timpul pe care l-au dedicat profesorii ca să ne pregătească a însemnat mult. Le sunt recunoscătoare tuturor pentru că au crezut în mine. Vreau să studiez în domeniul Relațiilor Internaționale și Studiilor Europene, în România”.

Ştefăniţa Ciutac, absolventă a Liceului Teoretic Măgdăceşti. Media la Bacalaureat – 9, media generală – 9.65.Ciutac „A fost doar un ingredient esențial – munca, în cantități foarte mari. Datorită muncii depuse timp de 12 ani, rezultatele au fost pe măsura așteptărilor. Rezultatul meu, consider, este o victorie colectivă. Părinții au fost cei care m-au ajutat și m-au susținut în tot ceea ce făceam. Din primii ani de școală, ei au contribuit esențial la formarea mea ca personalitate și la stabilirea unei baze bine definite pentru succesul meu ulterior. Profesorii de asemenea au contribuit la victoria colectivă. Voi alege cariera IT (tehnologii informaţionale), întrucât activitățile pe care le-am urmat în liceu au avut drept scop dobândirea cunoștințelor în domeniul tehnologic. Voi fi studentă la Universitatea Tehnică din Moldova, în toamna care vine”. S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button