DubăsariSocial

Zinaida Sirețanu: ”Cheltuielile pentru energia electrică se vor reduce cu 20%”

Implementarea proiectului de eficientizare energetică a clădirii LT Holercani, r. Dubăsari, continuă, iar până la 9 octombrie, 2021, cei peste 300 de elevi ai instituției ar trebui să revină în sălile de clasă, într-o clădire renovată, costurile de  întreținere a căreia ar trebui să se diminueze. Pentru a avea o mai bună înțelegere a scopului proiectului, a esenței acțiunilor pentru care s-au alocat cca 15 mln de lei din grantul UE și din bugetul raional, am discutat cu dna Zinaida Sirețanu, specialistă în secția construcții a Consiliul raional Dubăsari, care este și managera acestui proiect și membră a Comitetului Director Local al proiectului.

Vizită de monitorizare a lucrărilor. Zinaida Sirețani – a treia din stânga.

–           Doamna Sirețanu, ce material termoizolator a fost folosit pentru izolarea pereților exteriori ai LT Holercani? Datorită căror proprietăţi a fost ales anume acest material? Cum este asigurată izolarea acestuia de influența factorilor naturali externi?

–   Pentru termoizolarea  exterioară pereților clădirii s-au folosit plăci din vată minerală cu densitatea min. 135 kg/m3, conductivitatea termica max. 0,039 W/mK, rezistenta la compresiune min. 50 kPa, rezistenta la tractiune min. 25 kPa, reacția la foc Clasa A, valoarea U max. 0,24 W/m2K (+-0,2), grosime 130mm protecție la foc, clasa A1. Acest material – vata bazaltică, a fost selectat pentru că nu arde, adică este incombustibila, iar în caz de incendiu, crește protecția pasivă la foc. Aceeași vată bazaltică asigură o protecție fonică foarte bună. Acest tip de înveliș nu este toxic și permite pereților să respire. Pentru asigurarea izolaţiei de influența factorilor externi (îndeosebi apa) sunt aplicate mai multe tipuri de lucrări, cum ar fi aplicarea manuală a grundului cu cuarț intr-un strat, plasa din fibra de sticla la pereți exteriori și la fatade. Pe exterior au fost aplicate tencuieli exterioare de 2-3 mm grosime, executate manual, cu amestec. În așa fel, izolarea termică exterioară reprezintă o variantă importantă de execuție a anvelopei clădirii. Izolarea termică eficientă a pereţilor exteriori va face mediul interior mai confortabil, iar facturile pentru energia utilizată vor fi mai mici. Acest lucru este valabil atât pentru perioada de toamnă-iarnă (pentru încălzire) cât şi pentru vară, când utilizăm aparate pentru răcire/aer condiţionat, adică, temperaturile nu vor crește în interior datorită supraîncălzirii pereților exteriori.

–           Care va fi, după reconstrucţie, temperatura și umiditatea aerului din sălile de clase? Pot fi acestea cumva reglate individual în fiecare clasă?

–           Proiectul prevede automatizarea tuturor sistemelor de încălzire și ventilare. Toate sistemele de automatizare sunt prefabricate și intră în setul de echipamente livrate. În timpul orelor de lucru, în încăperi se preconizează menținerea temperaturii de plus 18 – 20 de grade Сelsius, conform destinației încăperii, în afara orelor de lucru, se va menține temperatura de + 10 – +16 grade Сelsius, conform destinației încăperii. Menținerea temperaturii se va face cu senzori termostatici.

–           Cum se va asigura ventilarea sălilor de studii? Sistemul de ventilare va asigura pe deplin menținerea parametrilor optimi sau va fi nevoie de recurs și la metodele mai vechi, cum ar fi deschiderea ferestrelor pentru ventilare naturală?

–  Ventilarea sălilor de studii va fi asigurată prin instalarea sistemelor de ventilare aspirare-refulare cu recuperarea căldurii aerului exterior. Vom acționa cu ПВ1 – sistemele de ventilare de aspirare cu acționare mecanică, și ПВ 21 – sistemul de ventilare de aspirare-refulare cu recuperarea căldurii. Pentru fiecare clasă este prevăzută cite o instalație care va asigura aer proaspăt pe parcursul orelor de funcționare. Instalația principală este amplasată în una din încăperile tehnice adiacente, ceea ce va permite să se reducă nivelul de zgomot în sistemele de ventilare și condiționare a aerului. Proiectul prevede un set de măsuri pentru reducerea zgomotului și vibrațiilor de la sistemele de ventilare. Tot echipamentul este cu zgomot redus.

–           Cu cât se vor reduce cheltuielile pentru energia electrică prin utilizarea sistemului fotovoltaic preconizat a fi instalat?

–  Proiectul are ca obiectiv realizarea unei centrale electrice fotovoltaice și presupune crearea unei surse sau capacități noi pentru producerea energiei electrice. Centrala electrică fotovoltaică va avea o capacitate de 10 kW și va fi compusă din 30 panouri fotovoltaice, fiecare dintre ele cu o capacitate de 365W.Cheltuielile pentru energia electrică se vor reduce aproximativ cu 20%.

Centrul de Justiție Socială ECHITATE” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul ”SMART în Holercani”. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului “Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agentia de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) . Partenerii proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și AO ADR “Habitat”.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button