Internațional

Zi istorică pentru Republica Moldova – vestea bună a venit mai repede

14 decembrie 2023 e ziua Încrederii și Responsabilității pentru Republica Moldova. La Bruxelles liderii statelor europene, cu excepția lui Victor Orban care s-a abținut, au decis că se pot așeza la masa de negocieri cu Republica Moldova. Începe o nouă etapă în viața noastră.

Președinta Maia Sandu spunea despre vestea pe care a primit-o azi RM: „Decizia de azi de a deschide negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este victoria noastră a tuturor. Uniunea Europeană a zis „da” pentru țara noastră, a zis „da” pentru viitorul nostru european. Este o pagină nouă în istoria noastră. Acum doi ani, nimeni nu-și imagina că în 2023 Comisia Europeană va propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Succesul de azi este meritul întregii societăți – al tuturor celor care aleg democrația și prosperitatea, care muncesc cu perseverență și răbdare, care au ieșit la vot, au protestat pentru libertate și nu au încetat niciodată să creadă că Moldova merită mai mult. Suntem europeni și acest lucru este recunoscut de întreaga UE.”

Această decizie îmbucurătoare nu înseamnă că de mâine ”râurile de lapte” își vor îndrepta cursul spre noi. Desigur că vom fi ajutați, dar va fi nevoie de mai multă muncă din partea noastră, de ajustarea cadrului legislativ, de urgentarea reformelor, dacă vrem să fim în rând cu lumea.

Ministrul de Externe Nicu Popescu într-un dialog la TV8 explica ce presupune această decizie.

„La prima etapă, vom avea o serie de întrevederi în care ni se va explica ce urmează în sens procedural. Toate aceste lucruri au fost pregătite, dar așteptam acest semnal din partea statelor membre. Pe lângă partea legată de reforme, a fost foarte important să lucrăm cu absolut fiecare stat membru indiferent de mărimea acestuia sau poziția geografică… Negocierile vor începe cu screening, deci evaluarea legislației Republicii Moldova și modul în care corespunde sau nu acquis-ului comunitar. Acest proces va dura destul de mult timp, noi încercăm cât mai repede. Primul capitol pe care vom începe negocierile va fi cel legat de justiție. Viteza de progres pe aceste domenii va determina cât de repede va adera Republica Moldova la UE”

De rând cu Republica Moldova negocierile de aderare se deschid și pentru Ucraina.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button