După cum a şi promis, Guvernul României a acordat un ajutor umanitar Republicii Moldova sub formă de zahăr, destinat unor categorii vulnerabile de populaţie, inclusiv grădiniţelor de copii.
Pe data de 28 martie, lotul de 20 850 de kg a ajuns la Criuleni, iar marţi, 29 martie, primăriile au trimis transport la locul destinat pentru a transporta zahărul, ambalat în saci, prin sate.
După cum ne-a informat Ludmila Brânză, şefă-interimară a Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei Criuleni, listele beneficiarilor au fost întocmite şi trimise prin raioane de către ministerul Muncii, protecţiei sociale şi familiei. La fel, ministerul a selectat categoriile de persoane care vor beneficia de ajutorul umanitar din partea statului român. Aceştia sunt: persoane cu dizabilităţi severe (invalizi de gr.I), inclusiv persoanele du dizabilităţi severe din copilărie – câte 5 kg de persoană; copii plasaţi sub tutelă şi curatelă – câte 18,25 kg de copil; 33 de instituţii preşcolare – câte 4 kg pentru fiecare copil înscris în grădiniţă. Zahăr se va repartiza Asistenţilor parentali profesionişti – câte 18,25 kg de copil aflat în asistenţă; Caselor de copii de tip familie – câte 18,25 kg de copil. Aceeaşi cantitate de 18,25 kg de persoană asistată au primit Centrul de plasament temporar şi reabilitare a persoanelor în etate şi cu dizabilităţi „A. Grajdian” din Criuleni (15 beneficiari) şi Centrul de plasament temporar pentru reabilitarea persoanelor în etate şi social-vulnerabile „Concordia” din Dubăsarii Vechi (18 persoane). Secţia pediatrie a spitalului raional Criuleni, la fel, se numără printre beneficiarii donaţiei, şi a primit 438 de kg de zahăr pentru alimentarea pacienţilor spitalizaţi.
Primarii şi asistenţii sociali, care vor repartiza zahărul, au fost atenţionaţi, că în liste, precum că au primit ajutorul, au dreptul să semneze doar beneficiarii personal, iar dacă în liste se găsesc persoane decedate, cantitatea de zahăr nedistribuită se stochează în primărie, se face act de constatare, iar ulterior Ministerul va da indicaţii, ce se va face cu bunul dat. Potrivit lui Oleg Ogor, vice-preşedinte pe domeniu social, lotul de zahăr este prima parte a ajutorului umanitar. Urmează o donaţie de pachete alimentare, care, la fel, vor fi distribuite persoanelor selectate de minister. Pentru distibuirea ajutorului umanitar preşedintele raionului a constituit o comisie din 12 persoane.
În raionul Dubăsari zahărul donat de statul Român va ajunge pe data de 4 aprilie, curent.
S. Cernov
În imagine: distribuirea zahărului din ajutorul Guvernului României