Veteranii “afganezi”, omagiaţi şi la Slobozia Duşca (video)

În preajma  hramului satului la Slobozia-Dușca, aniversarea celor de 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan a fost marcată prin inaugurarea unui monument dedicat ostașilor internaționaliști. Astfel s-a împlinit parțial visul dlui Anatolie Lupașco, președintele organizației raionale Criuleni a veteranilor războiului din acea țară străină de a edifica în fiecare localitate câte un astfel de monument  (acesta fiind al 6-lea la număr) pentru ca oamenii să nu uite de tinerii care au fost chemați la datorie și trimiși să lupte pentru niște idealuri.IMG_6073

Cei prezenţi, în mare majoritate foști camarazi de lupte, dar  și reprezentanți ai administrației publice locale, Comisariatului militar, au cinstit printr-un moment de reculegere memoria eroilor ucişi în Afganistan. Preo-tul Veaceslav Donscoi, parohul bisericii din localitate, a oficiat un serviciu divin, prin care au fost pomeniți ostașii căzuți pe câmpul de luptă, înălțând rugăciuni întru sănătatea şi prosperarea celor vii.

Angela Boșcănean, secretara Consiliului Local Slobozia-Dușca, a apreciat, în luarea sa de cuvânt, inițiativa și valoarea emoţională a faptului că monumentul a fost dezvelit  de copiii veteranilor afganezi. “Orice război este o tragedie pentru familii și e important ca pomenind pe cei, care au avut neșansa să participe la lupte armate, să promovăm pacea pe pământ”  – spunea Angela Boșcănean.

IMG_6059

De altfel, monumentul a fost amplasat lângă statuia “Mama  îndurerată” care-și cuprinde feciorii pierduți în lupte sau ulterior – din cauza rănilor. Printre ei se numără și  slobozienii Andrei Ciobanu și Constantin Gorohov, dar și alte câteva sute de tineri din întreaga țară.

 

Anatolie Lupașcu a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect, inclusiv autorului monumentului, Grigore Ciuşco, amintind că s-a scurs ceva timp de la idée până la realizare, dar contează reușita la care a contribuit și APL locală. Astfel  combatanții, care în fiecare an vin la mormintele camarazilor, vor avea un loc prestabilit pentru pomenirea lor.

IMG_6052

 

La luptele din Afganistan au participat 150 tineri din raionul Criuleni. Şase dintre ei s-au întors la baştină în sicrie de zinc. Actualmente asociaţia criuleneană a veteranilor războiului din Afganistan întruneşte 140 de membri.

Reportaj fotografic de Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *