CriuleniCulturalSocial

Veteranii “afganezi”, omagiaţi şi la Slobozia Duşca (video)

În preajma  hramului satului la Slobozia-Dușca, aniversarea celor de 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan a fost marcată prin inaugurarea unui monument dedicat ostașilor internaționaliști. Astfel s-a împlinit parțial visul dlui Anatolie Lupașco, președintele organizației raionale Criuleni a veteranilor războiului din acea țară străină de a edifica în fiecare localitate câte un astfel de monument  (acesta fiind al 6-lea la număr) pentru ca oamenii să nu uite de tinerii care au fost chemați la datorie și trimiși să lupte pentru niște idealuri.IMG_6073
Cei prezenţi, în mare majoritate foști camarazi de lupte, dar  și reprezentanți ai administrației publice locale, Comisariatului militar, au cinstit printr-un moment de reculegere memoria eroilor ucişi în Afganistan. Preo-tul Veaceslav Donscoi, parohul bisericii din localitate, a oficiat un serviciu divin, prin care au fost pomeniți ostașii căzuți pe câmpul de luptă, înălțând rugăciuni întru sănătatea şi prosperarea celor vii.
Angela Boșcănean, secretara Consiliului Local Slobozia-Dușca, a apreciat, în luarea sa de cuvânt, inițiativa și valoarea emoţională a faptului că monumentul a fost dezvelit  de copiii veteranilor afganezi. “Orice război este o tragedie pentru familii și e important ca pomenind pe cei, care au avut neșansa să participe la lupte armate, să promovăm pacea pe pământ”  – spunea Angela Boșcănean.
IMG_6059
De altfel, monumentul a fost amplasat lângă statuia “Mama  îndurerată” care-și cuprinde feciorii pierduți în lupte sau ulterior – din cauza rănilor. Printre ei se numără și  slobozienii Andrei Ciobanu și Constantin Gorohov, dar și alte câteva sute de tineri din întreaga țară.
 
Anatolie Lupașcu a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect, inclusiv autorului monumentului, Grigore Ciuşco, amintind că s-a scurs ceva timp de la idée până la realizare, dar contează reușita la care a contribuit și APL locală. Astfel  combatanții, care în fiecare an vin la mormintele camarazilor, vor avea un loc prestabilit pentru pomenirea lor.
IMG_6052
 
La luptele din Afganistan au participat 150 tineri din raionul Criuleni. Şase dintre ei s-au întors la baştină în sicrie de zinc. Actualmente asociaţia criuleneană a veteranilor războiului din Afganistan întruneşte 140 de membri.
Reportaj fotografic de Gh. Motricală

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button