CriuleniEst-CurierSănătate

 Unul din cinci ar trebui să fie donator

“Sunt sigur, că dacă o să auziţi cifra, o să vă podidească lacrimile” – aşa încerca să-i sensibilizeze pe primari Nicolae Agatiev, şeful serviciului de transfuzie a sângelui de la Spitalul raional Criuleni, la una dintre şedinţele lărgite, convocate la Consiliul Raional Criuleni.

Invocând importanţa donării voluntare şi gratuite a sângelui pentru salvarea persoanelor aflate în situaţii critice, Nicolae Agatiev a făcut un apel către edili, să se implice mai activ în organizarea şi desfăşurarea zilelor donatorului în comunele pe care le conduc. Planul de colectare a sângelui în raionul Criuleni a fost îndeplinit în anul 2015 doar în proporţie de 26 la sută. Pentru a asigura rezervele necesare de sânge, potrivit medicului, e binevenit să doneze sânge 22 de oameni din 100, adică aproape fiecare al cincilea. În anul 2015, locuitorii satelor Măgdăceşti şi Măşcăuţi au colectat cel mai mult sânge – 60% şi, respectiv, 70% din volumul preconizat, care este calculat, reieşind din numărul de locuitori. “Rog primarii să colaboreze cu agenţii economici, cu medicii de familie şi să elaboreze unele mecanisme de stimulare a donatorilor, pe care şi le pot permite legal” – spunea N. Agatiev, facând referire la competenţele Legii nr. 436 privind administraţia publică locală, dar şi Programului naţional de securitate transfuzională şi autoasigurare a ţării cu produse sanguinale.

donatii-sange-am-nevoie-de-sange

Valeriu Carţîn, primarul satului Maşcăuţi, a ţinut să explice modalitatea pe care o practică de câţiva ani, de stimulare a donatorilor de sânge: din fondul de rezervă al primăriei fiecărui donator i se alocă câte 100 de lei, donatorii sunt serviţi cu un prânz consistent şi astfel cresc şi indicii sângelui colectat. Evident, până atunci intervin şi lucrătorii medicali, cu explicaţiile de rigoare astfel încât până la ziua desfăşurării acţiunii de colectare a sângelui persoanele să fie déjà selectate şi să li se explice regulile de comportament înainte de procedura propriu-zisă. Primarul de Micleşti, Iurie Buga, a subliniat în acelaşi context, că oamenii s-au săturat de prânzuri, paharul de vin sau conserve şi poate că ar fi cazul ca potenţialii donatori să fie stimulaţi prin dreptul de a beneficia, la necesitate, de examene costisitoare cu aparate medicale performante, cum ar fi cele de rezonanţă magnetică, spre exemplu. Explicând numărul mic de donatori de sânge pomeniţi în satul Izbişte – 4 la număr, Ion Plămădeală, primarul satului, spunea că nici nu i-a fost comunicată ziua în care în sat se organiza Ziua Donatorului, şi cele 4 persoane care au donat au fost … lucrătorii medicali.

Solicitat de „Est-Curier”, Nicolae Agatiev, şeful serviciului de transfuzie a sângelui, a spus că în anul 2015 preparate de sânge (albumină, plazma proaspăt congelată, concentrat eritrocitar) au fost administrate la 170 de pacienţi ai spitalului raional, în volum total de 74,6 litri. Pe data de 26 ianuarie Ziua Donatorului a fost organizată la CS Măgdăceşti. Din 80 de persoane care şi-au exprimat intenţia să fie donatori, s-au prezentat 75, dintre care 55 au donat sânge. Este un rezultat bun, a spus N. Agatiev.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button