Social

Uniți pentru viitorul copiilor

La 7 septembrie 2019 Primăria satului Izbişte, raionul Criuleni, cu 3200 de locuitori, a semnat Acordul de înfrăţire cu Primăria comunei Berceni, judeţul Prahova, ce are cca 6200 locuitori. Evenimentul s-a produs în prezenţa a 33 reprezentanţi ai comunei Berceni şi a izbiştenilor adunaţi în faţa Bibliotecii Publice din sat, a preoţilor din Protopopiatul de Criuleni şi Dubăsari, intrând în istoria localităţii ca primul act de înfrăţire şi completând patrimoniul Muzeului sătesc inaugurat în acea zi cu încă o dovadă a unităţii de neam a oamenilor ce vorbesc aceeaşi limbă, au aceleaşi repere istorice, dar au fost înstrăinaţi cu forţa de marile puteri. Oaspeţii au vizitat grădiniţa, gimnaziul, au fost la biserica din sat, au admirat curţile gospodarilor, drumurile recent reparate. Unii dintre ei, emoţionaţi, au declarat că au făcut o retroincursiune de vreo 20 de ani în realitatea satelor prahovene, modificată de era modernismului.

DSCN6503

Primara de Berceni, Cosmina Pandele, spunea: “Am venit pe drum cântând, cu sufletul parcă în mâini, ca să vi-l aducem în dar. Venim cu inima deschisă, iar faptele ce vor urma vor vorbi cât de mult vă iubim. Atunci când îţi faci planuri, ele se îndeplinesc şi se vede că există un plan comun pentru noi. Să păstrăm tradiţiile.Şi noi vrem un muzeu al satului”.

 

Primarul de Izbişte, Ion Plămădeală, la rândul său şi-a exprimat satisfacţia pentru întâlnirea cu reprezentanţii comunei Berceni şi semna-rea  Acordului, ce schiţează noi perspective în domenul cultural, social şi economic pentru ambele localităţi. „Ne bucurăm că istoria și tradiția ascunsă nouă, revine la ea acasă. Avem mult de muncit de azi înainte pentru întărirea acestui acord de înfrățire și pentru binele locuitorilor ambelor localități, dar și pentru binele neamului nostru” – spunea  primarul s. Izbiște, Ion Plămădeală.

Premize sunt şi e nevoie doar de perseverenţă şi cuget bun pentru a le pune în practică.

Realizarea acestui act istoric a avut loc prin implicarea omului de afaceri Iacob Cerlat, secretar general la Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, născut la Şlobozia Duşca, şi a lui Rareş Enescu, consilier în judeţul Prahova. În mesajul de salut consilierul Rareş Enescu, sublinia că oricum sângele apă nu se face şi impactul Pactului Ribbentrop-Molotov poate fi neutralizat prin păstrarea unităţii de neam, tradiţiilor, vorbirea limbii române. Judeţul Prahova este unul dintre cele mai bogate din ţară şi are un buget mai mare decât bugetul Republicii Moldova, iar Acordurile de înfrăţire vin să apropie şi să unească întrun ideal oamenii de pe ambele maluri ale Prutului.

DSCN6509

Făcând abstracţie de latura emotivă a evenimentului, de lirismul întâlnirilor, Acordul de înfrăţire dă start unor perspective pragmatice bilaterale de conlucrare. Bercenenii au fost surprinşi de condiţiile din gradiniţa, unde copiii sunt hraniţi de trei ori pe zi, şi din gimnaziul din Izbişte, care a reuşit să lichideze abandonul şcolar, de ospitalitatea şi căldura gazdelor, păstrarea tradiţiilor. La rândul lor, pe lângă ajutor  în implementarea proiectelor de infrastructură socială, bercenenii pot face transfer de cunoştinţe în atragerea de fonduri europene, experienţă în protejarea victimelor violenţei domestice, gestionarea instituţiilor preuniversitare, care la Berceni sunt opt, dar sunt administrate de un singur director şi un vice-director, etc. Actul de înfrăţire între satul Izbişte şi comuna Berceni, judeţul Prahova, e un document, semnarea căruia a fost aplaudată public şi vine să ne unească, spre deosebire de cel cu semnăturile lui Ribbentrop şi Molotov, care a generat o tragedie, dezmembrând familii, separând neamuri prin sârma ghimpată de la Prut.

Apropo, genericul agendelor dăruite de berceneni izbiştenilor este: “Viitorul va arăta aşa cum şi-l imaginează copiii. Continuăm să visăm împreună”.

E. Chiriac

imagini de la eveniment

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button