Social

Undă verde pentru crearea Camerelor Agricole în RM

Vezi în care se vor regăsi agricultorii din Criuleni și Dubăsari

La 6 martie 2024  Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de lege ce presupune crearea a  zece camere agricole, după exemplul celor din Austria și Slovenia. Camerele agricole ar reprezenta un sistem instituțional care va contribui la realizarea priorităților de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, acestea vor fi constituite în două niveluri: camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională. 

Proiectul este conceput pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici. De asemenea, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.

În același timp, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale. 

Activitatea Camerelor Agricole va fi finanțată din cotizațiile de membru, care vor fi achitate anual, în mod obligatoriu, de către membrii camerelor agricole, care obțin aceasta calitate în condițiile art. 8, alin. (2) din proiectul de lege respectiv.

Astfel, potrivit art. 32 din proiect, membrii camerelor agricole vor achita cotizația anuala de membru, la data indicata în statutul camerelor agricole, utilizata de camerele agricole pentru activitățile și atribuțiile acestora. Astfel, conform acestora modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid, în sensul în care pe de o parte – statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar pe de alia parte – odată create, camerele agricole vor avea independență și autonomie totala în activitatea lor, ba mai mult, conform prevederilor proiectului în cauza, unul din principiile de care se vor ghida camerele agricole va fi cel al independentei  potrivit căruia activitatea camerelor agricole se desfășoară în mod liber, fiind interzisa orice imixtiune în activitatea acestora din partea autorităților publice ori a persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul acestora.

Totodată, camerele agricole pot diferenția mărimea cotizației achitată de membrii săi, la stabilirea acesteia ținându-se cont de:

  1. forma juridica de organizare – întreprinzător individual, cooperativă agricolă, etc, fiecare categorie având fixată suma cotizației specifică acesteia;
  2. cifra de afaceri, reieșind din categoriile fermierilor prevăzute la articolul 3, alin. (1) din Legea nr. 71/2023 cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural;
  3. tipul de culturi sau speciile de animate, precum și dimensiunea exploatației agricole.

Vezi unde ar fi sediile camerelor agricole regionale:

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button