Sănătate

Un nou Regulament pentru a garanta calitatea apei destinată consumului uman

Ministerul Sănătății de comun cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică au elaborat un nou Regulament sanitar privind supravegherea și monitorizarea calității apei potabile. Potrivit autorilor acesta are  scopul de a garanta că apa destinată consumului uman poate fi consumată în condiții de siguranță pe întreaga durată a vieții, asigurând astfel un nivel ridicat de protecție a sănătății.

Consumul apei din surse necontrolate și/sau apei ce nu are calități de potabilitate este asociat cu un șir de boli transmisibile (bacteriene, virotice, parazitare), precum și netransmisibile (intoxicații cronice) care influențează negativ starea de sănătate a populației. Calitatea apei, în special din sistemul rural prin conducte, este adesea compromisă și este sub standardul național de calitate a apei potabile.

Conform datelor investigațiilor de laborator efectuate de către ANSP pe parcursul anilor 2020- 2022 se constată faptul că ponderea probelor neconforme investigate din sursele centralizate subterane de alimentare cu apă a variat între 71,9% și 65,8% după parametrii chimici și între 20,% și 29,3% conform parametrilor microbiologici. În același timp pondera probelor investigate din sursele de suprafață de alimentare cu apă a populației ce n-au corespuns parametrilor de potabilitate a variat între 11,3% și 12,6% după parametrii chimici și între 44,5% și 39,1% conform parametrilor microbiologici.

Legea nr. 182/2019 privind calitatea apei potabile stabilește parametrii esențiali chimici și microbiologici care pot fi găsiți în apă potabilă cu relevanță pentru sănătatea umană(standardele stabilite au actualizat normele sanitare privind calitatea apei potabile aplicabile anterior). enumeră un total de 34 parametri care trebuie monitorizați și testați în mod regulat.

 Principalele prevederi ale Regulamentului aprobat la 6 septembrie 2023 sunt:

  1. Stabilirea procedurilor pentru monitorizarea calității apei potabile, prevăzută în Legea nr. 182/2019 privind calitatea apei potabile, stabilire a punctelor de control, frecvenței și numărului minim de probe analizate, cu clarificarea atribuțiilor de monitorizare operațională și de audit a calității apei potabile furnizate;
  2. Stabilirea procedurilor de derogare de la valorile parametrilor stabiliți, prevăzută în Legea nr. 182/2019 privind calitatea apei potabile;
  3. Stabilirea principiilor de gestionare a riscurilor de contaminare de către furnizorii de apă și ANSP, identificarea surselor potențiale de contaminare, evaluarea riscurilor, elaborarea și implementarea planurilor de acțiune pentru reducerea riscurilor – care transpun abordarea preventivă ce favorizează acțiunile de reducere a poluării la sursă prin aplicarea abordării bazate pe risc;
  4. Revizuirea metodelor de analiză pentru parametrii chimici și parametrii indicatori în ceea ce privește caracteristică minimă de performanță „incertitudinea de măsurare”, în conformitate cu prevederile Directivei (UE) 2020/2184.
  5. Stabilirea unei liste de acțiuni pentru furnizorii de apă și ANSP cu privire la modul de raportare și de informare a consumatorilor cu privire la calitatea apei furnizate, inclusiv modalitățile de acces la informații și comunicarea eventualelor probleme în legătură cu calitatea apei.

 Introducerea și aplicarea abordării bazate pe riscuri, va permite furnizorilor de apă, inclusiv ANSP, să reducă frecvența și numărul de parametri testați, ce nu sunt relevanți pentru o anumită zonă de aprovizionare. Prin urmare, situația respectivă va contribui la testarea mai multor surse, cu posibilitatea implementării măsurilor de remediere a riscurilor asupra sănătății.

Aplicarea prevederilor noi propuse va ajuta furnizorii și ANSP să se concentreze asupra celor mai relevante probleme, prevenirea pericolelor și planificarea în prealabil a acțiunilor de remediere.

Implementarea prevederilor proiectului de Hotărâre de Guvern nu necesită alocări financiare suplimentare din bugetul de stat.

Cheltuielile legate de efectuarea investigațiilor de laborator, precum și construcția/reabilitarea stațiilor de tratare a apei potabile în cazul când apa din surse nu corespunde prevederilor normative în vigoare vor genera costuri de conformare pentru furnizorii de apă.

Costurile asociate supravegherii și monitorizării calității apei la parametrii microbiologici, sanitaro-chimici, radiologici, planificarea cheltuielilor va fi efectuată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 533/2011 cu privire la aprobarea Listei și tarifelor serviciilor contra cost din sfera sănătății publice prestate persoanelor fizice și juridice și variază în dependență de numărul și parametri investigați. 

Costurile estimative pentru testarea tuturor parametrilor în cadrul monitorizării operaționale, constituie 1326 lei, iar pentru monitorizarea de audit 5880 lei, lista parametrilor și frecvențele pot varia în funcție de volumul de apă distribuit sau produs în fiecare zi în interiorul unei zone de aprovizionare.

Proiectul stabilește termenul până la 01 ianuarie 2028 pentru efectuarea evaluării riscurilor și gestionării riscurilor vizând bazinele hidrografice aferente punctelor de captare a apei potabile, precum și a sistemelor de distribuție casnică.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button