Est-CurierJustiţie

Un grup de elevi de la Holercani a participat la simularea unui proces de judecată

Elevii clasei a VIII-a a Liceului Teoretic din Holercani, ghidați de Irina Porubin, diriginta lor, au întreprins o vizită la sediul secundat al Judecătoriei Criuleni, din s. Ustia, r. Dubăsari, în scop de orientare profesională. 

Vizita a fost organizată și ghidată de către procurora Maria Sîrbu, din Procuratura Criuleni, și găzduită de judecătorul Nicolae Chirilov și colegele sale Maia Morărescu, Cristina Stavila și Silvia Boșcănean. 

După o tură prin coridoarele și cabinetele instanței, elevii au fost invitați în una din cele două săli de care dispune judecătoria din Ustia, Dubăsari, să asiste la un proces simulat de judecată. Speța a fost aleasă una adevărată – un caz penal examinat în instanță, care se referă la un furt. Elevii au ascultat de la început până la urmă toate etapele unui proces de judecată, de la întâmpinarea în picoare a judecătorului, pledoariile acuzatorului de stat și a avocatului inculpatului, mărturiile inculpatului și ultimul său cuvânt înainte de deliberarea instanței, și la final sentința. 

Elevii au avut mai multe întrebări față de presupușii justițiabili, cum ar fi care este rolul ciocănașlului în procesul de judecată, ce studii trebuie să facă un viitor procuror, judecător, avocat, care sunt condițiile de audiere a minorilor implicați în procesele de judecată, de ce se poartă mantie în instanțe. La toate întrebările au primit răspunsuri, dar mai ales au fost atenționați de către consăteanca lor, Maria Sîrbu, despre vârsta de la care cetățenii deja poartă răspundere pentru faptele penale sau contravențiile comise, despre ce este un cazier judiciar și cum poate existența acestuia influența viitoarea carieră a unui tânăr. Adulții i-au încurajat pe elevi să nu aibă frică să apeleze la ajutorul organelor de drept când au vreo problemă. 

Vizita s-a încheiat cu o sesiune foto, apoi a continuat la Procuratura r. Criuleni. 

Imagini de la eveniment:

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button