Un alt mod de neuitare

 La 4 aprilie în curtea Liceului Teoretic „Vlad Ioviță” a fost pusă temelia unui parc. Elevii, profesorii, susținuți de combatanții din localitate au decis astfel să ancoreze în timp amintirea combatanților ce au căzut apărând integritatea țării pe platoul Cocieri.

COCIERI 2

Andrei Calcea plantează arborele dăinuirii la Cocieri.

 

Emoțiile au fost mari, mai ales că anterior în incinta Muzeului Liceului „Plai natal”,combatanții din Orhei și Cocieri au răvășit amintirile durute. Au fost impresionați elevii claselor a VIII – XII-ea și de cartea „Osândiți la nemurire”, lansată Andrei Calcea, directorul muzeului de istorie și etnografie Orhei, ziarist, fost participant la luptele din Transnistria din 1991-1992, decorat cu medalia Meritul Militar în colaborare cu regretatul Petru Bunacalea, profesor de limbă, literatură şi istorie română la Liceul ”Onisifor Ghibu” din Orhei, care vorbește despre o altă perioadă din istoria acestei țări.

COCIERI

Combatanții onorează crucile ce marchează locul unde au căzut colegii lor de arme.

Despre elevii Liceului „Vasile Lupu”, care au constituit grupul de rezistenţă antisovietică din Orhei – Majadahonda (1940 – 1941).  După cele auzite, activitatea de plantare s-a desfășurat cu mult entuziasm, căci oamenii sunt trecători, iar memoria combatanților decedați poate fi purtată în timp de umbra unui copac. În acea zi colectuvul didactic și de elevi, împreună cu participanții la luptele pentru integritatea țării au plantat 300 de arbori.  La extinderea parcului sunt invitați să contribuie și alți membri ai comunității.

E. Alexei

foto de Olga Sîtnic

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *