23 consilieri au venit la ultlima şedinţă a Consiliului Raional Criuleni, care s-a desfăşurat pe data de 13 septembrie şi care a fost condusă de Natalia Efros-Bujor. Pe lângă cele 20 de proiecte de decizii, înaintate în termeni legali, consilierii au mai aprobat încluderea în ordinea de zi a trei subiecte care nu necesitau alocaţii financiare.
Dezbateri mai aprinse au fost la subiectul rectificărăii bugetului. Consilierii locuitori în Dubăsarii-Vechi, au cerut ca acestei pirmării să-i fie alocaţi 50 mii de lei în calitate de contribuţie din bugetul raionului pentru participarea satului la proiectul de procurare a unui tractor, în care s-au implicat băştinaşii cu intenţia de a accesa şi un grant. Întrucât banii niciodată nu sunt câţi trebuie, şefa Direcţiei Finanţe, Vera Anii, a propus ca aceşti bani să fie luaţi din economiile formate la Dubăsarii Vechi în urma licitaţiei pentru reparaţia acoperişului liceului, în mărime de 166 mii lei., iar restul să fie redirecţionaţi s. Corjova, pentru achitarea datoriei la reparaţia gimnaziului.
Împotrivă s-a pronunţat vice-preşedintele Vitalie Verebceanu, care insista ca banii Liceului „N. Donici” să rămână la ei, iar bani pentru achitarea datoriei Corjovei să fie luaţi din economiile făcute în urma licitaţiei pentru schimbarea acoperişului liceului din Boşcana. De acolo, spunea Verebceanu, din 600 mii lei, pot fi alocaţi Corjovei şi 200 de mii lei pentru datorie. Verebceanu a mai cerut 4 mii lei pentru salarizarea responsabilului tehnic angajat la supravegherea construcţiei sensului giratoriu la una dintre intersecţiile din Dubăsarii Vechi. Dna Anii a fost deranjată de faptul că modificările cerute de vice-preşedintele Verebceanu au apărut la şedinţă şi nu s-au discutat în perioada elaborării deciziilor. După un schimb acid de replici între Anii şi Verebceanu, secretarul consiliului, Diana Rusu, a propus o pauză de 10 min, timp în care comisia buget şi finanţe să se întrunească şi să discute disensiunile apărute.
După pauză, preşedintele comisiei D. Goncearenco, a enunţat decizia comi-siei: se redirecţionează din banii rămaşi la Dubăsarii Vechi 50 de mii de lei aceleiaşi primării pentru contribuţia la tractor, şi 112 mii lei – satului Corjova, pentru achitarea datoriei pentru reparaţia gimnaziului, cu condiţia că până la finele anului, datoria primăriei Corjova faţă de antreprenorul care a reparat trei ani în urmă şcoala, să fie stinsă. „Nu puneţi condiţii – a fost replica Verei Anii, – nu se ştie ce bani vor fi!” .Achitarea ar urma să o facă deja noul consiliu, care va fi ales după 20 octombrie.4 mii de lei pentru salariul responsabilului tehnic care supraveghează construcţia rondului la intersecţia drumurilor în acelaşi sat s-au găsit, dar din alt “buzunar”. Consilierii au ignorat propunerea lui Verebceanu, fapt care l-a supărat pe vicepreşedinte şi dânsul a părăsit sala plenului în semn de protest. Rugat să-şi explice gestul, Vitalie Verebceanu a spus că problema nu constă în banii care s-au dat, dar în banii care urmau să fie retraşi de la liceul Dubăsarii Vechi, pentru care s-a votat în martie 2019. „Cu mine n-a fost consultată problema până la şedinţă. Pentru acest acoperiş abia de s-a făcut licitaţia şi probabil e încheiat contractul, dar eu am insistat să se ia de la Boşcana pentru Corjova, dar nu de la Dubăsarii Vechi, unde pot apărea lucrări neprevăzute, şi atunci riscăm că creăm o altă situaţie asemănătoare cu Corjova”, a spus Verebceanu.
Nici pentru Zăicana şi Răculeşti bani nu s-au găsit
Primarul de la Zăicana, Simion Onofrei, era şi el nemulţumit, că a cerut de la raion surse pentru o porţiune de drum de 60 m despre care a spus că se află „într-un haos foarte mare”, or, drumul urma să fie inclus în următoarea etapă a proiectului “Drumuri Bune”, dar, după cum explica vice-preşedintele Cotoman, acesta a fost exclus din program la propunerea Administraţiei de Stat a Drumurilor, nu a consilierilor.
Şi Vasile Frunza, primar de Răculeşti, a amintit consiliului despre un demers depus de dumnealui, prin care a solicitat o contribuţie financiară pentru proiectele pe care le desfăşoară în sat (reparaţia căminului cultural, construcţia trotuarului). În acest context, Frunza le-a aminitit consilierilor că nu au alocat în acest an primăriei Răculeşti nici un bănuţ, chiar dacă consiliul a avut un sold foarte bun. „Primăria Răculeşti a fost exclusă şi din programul “Drumuri Bune,” că dacă era, foloseam mijloacele celea pentru trotuar. Dar din câte am fost informat, demersul meu nici n-a fost discutat la comisie. Pentru toate primăriile sunt surse, pentru primăria Răculeşti – nu-s!” – spunea primarul. Consilierii n-au avut nici o replică, doar Vera Anii a răspuns, că demersurile se examinează împreună cu preşedintele şi cu vicepreşedinţii, şi le acceptă doar dacă sunt surse, dar acum soldul s-a epuizat. Nicolae Grati l-a susţinut verbal pe primarul de la Răculeşti, spunând că sunt primării favorizate mereu, şi sunt din celea ca Răculeşti.
În final, la alocarea banilor, în procesul verbal, consilierii au cerut să fie incluse câteva înscrisuri protocolare, care să le amintească următorilor consilieri că au şi nişte datorii faţă de aleşii locali de nivelul I.
Până la urmă, spiritele s-au calmat, iar Vi-talie Cotoman a invitat membrii consiliului să servească, în subsol, din bucatele pregătite de meşteriţa populară Zinaida Mazur, din Bălăbăneşti. Femeia s-a făcut cunoscută prin articolele de panificaţie (pâine de ritual şi plăcinte) expuse la târgurile populare, şi s-a oferit să le servească consilierilor raionali „sculătoarea” la final de mandat.
S. Cernov