SocialTransport

Transportatorii protestează, iar Guvernul nu acceptă majorarea tarifelor

La 9 iulie, transportatorii auto au organizat un protest împotriva politicilor guvernamentale din domeniul transporturilor. 

Peste 100 de microbuze au fost aliniate  și au claxonat în fața  Guvernului. Protestatarii contestă   impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet,reglementările ce țin de transportarea persoanelor cu dizabilități și cer aprobarea urgentă a noii metodologii de calcul a tarifelor,.

„Transportatorii vor trebui să-și adapteze sistemele la ambițiile ANTA, care va schimba protocoalele o dată la zece ani, în timp ce sistemele se modernizează permanent”, a declarat președintele APOTA, Oleg Alexa, amintind și că „transportatorii auto nu au mijloace financiare pentru a adapta mijloacele de transport la noile cerințe privind transportarea persoanelor cu dizabilități.”

OLEG ALEXA, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Autospune că protestul din fața Guvernului e primul din cele trei planificate:” Primul protest e aici în fața clădirii Guvernului în PMAN. Al doilea protest va fi în fața sediului UE în RM. Al treilea protest în fața sediului ANTA. De ce am ales aceste trei locații? Pentru că fiecare din instituții în fața căruia vom face protestele, avem mesaje separate legate de aceste trei probleme.”

Propunerea transportatorilor de a majora prețul biletelor pentru pasageri nu a fost acceptată de membrii executivului întruniți în ședința din 9 iulie 2025.

Guvernul nu acceptă propunerea transportatorilor, din motiv că aceștia au refuzat să implementeze cerințele Ministerului Infrastructurii privind transparența financiară și îmbunătățirea condițiilor de călătorie, deschiderea de noi rute pentru cetățeni.

„Nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate, siguranță și confort”, a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului, Daniel Vodă în cadrul  tradiționalei conferințe de presă de după ședința Guvernului.

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale privind acțiunile de protest ale operatorilor de transport rutier își reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă și vine cu unele concretizări.
➡ ⁠Aprobarea Metodologiei de calcul a tarifelor pentru transportul rutier regulat de pasageri. Proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare. Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori.
➡ Digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS. Proiectul se află în faza consultărilor publice.
Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare.
➡ Accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă.
În ceea ce privește cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă, urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate. Menționăm că în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (1) al Legii nr. 60/2012 privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat.

Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când revendicările transportatorilor vor fi satisfăcute.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button