Economic

Tiraspolul renunță la fermele de criptomonede

Legea privind dezvoltarea tehnologiilor blockchain în Transnistria a fost anulată la propunerea liderului de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Aceasta reglementa domenii precum criptomonedele, mineritul și alte tehnologii digitale.

„Având în vedere că în prezent avem anumite restricții privind volumele de gaz, acest lucru influențează direct cantitatea de energie electrică pe care o putem produce pentru piața internă. Prin urmare, s-a stabilit că această lege trebuie anulată pentru a putea previziona și planifica clar cât gaz putem primi și cât de mult avem nevoie pentru producerea energiei electrice destinate consumului intern”, a declarat președintele Comisiei pentru Politică Economică, Buget și Finanțe a așa zisului Soviet Suprem din Tiraspol, Victor Guzun.

Legea va intra în vigoare după ce va fi contrasemnată de Vadim Krasnoselski și presupune mai multe ajustări legislative.

„ Adoptarea proiectului de lege va necesita modificări și completări la legile „Cu privire la impozitul pe venitul organizațiilor”, „Cu privire la fundamentele sistemului fiscal în rmn”, „Cu privire la industria energiei electrice” și Codul Vamal al rmn”,  a amintit ministrul Dezvoltării Economice al rmn, Serghei Obolonik  în cadrul  prezentarii proiectul de lege în ședința plenară a Consiliului Suprem  de la Tiraspol.

Mineritul de criptomonede  a fost oficiat în Transnistria în  2018 și se promiteau atunci venituri de  250 de milioane de ruble transnistrene, echivalentul a aproximativ 15,5 milioane de dolari.

 Fermele respective deși reprezentau una dintre sursele tenebre de finanțare ale regimului separatist de la Tiraspol, consumă un volum mare de energie. Conform expertului în energetică Sergiu Tofilat consumul lor echivalează cu consumul unui oraș cu circa 30.000–40.000 de apartamente.

 O investigație despre funcționarea și patronii fermelor respective au realizat în 2019 jurnaliștii de la  Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button