Internațional

SUA și Ucraina au ajuns la un numitor comun

Acordul SUA-UCRAINA privind înființarea Fondului de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei a fost semnat

Este un acord net benefic Ucrainei comparativ cu toate celelalte intenții anterioare:
– Ucraina va deține proprietatea totală asupra resurselor;
– Acordul se referă doar la proiecte viitoare de explorare, exploatare și rafinare, nu la cele existente și care sunt deja în exploatarea Ucrainei;
– Ucraina va decide care vor fi acestea;
– Se va crea un fond (denumit Fondul de Investiții pentru Reconstrucția Ucrainei) în care Ucraina și SUA au participare 50-50 fără dreptul de veto al SUA din proiectele de acord inițiale;
– Toate companiile ucrainene care sunt responsabile de resursele energetice rămân 100% în proprietatea statului ucrainean (Ukrnafta sau Energoatom);
– S-a convenit că Ucraina nu are nicio datorie financiară pentru ajutorul economic din război față de SUA;
– Acordul este în limitele legislației Ucrainei și nu încalcă în niciun fel suveranitatea economică a Ucrainei, ba chiar Bessent a declarat că SUA susține ferm aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană;
– S-a agreat că SUA va oferi nu doar transfer tehnologic pentru dezvoltarea noilor proiecte, ci și susținere financiară în baza a 50% din valoarea lor, dar (ATENȚIE!!!) și protecția lor, prin sisteme de apărare antiaeriene;
– Ucraina va investi și ea la răndul ei cu 50%, din bugetul de stat;
– TOATE fondurile vor fi în primii ani investiții doar în reconstrucția Ucrainei (pe o perioadă de 10 ani).
Iulia Svyrydenko, vice-prim-ministra și ministra Economiei din Ucraina scrie pe pagina sa https://www.facebook.com/yulia.svyrydenko/posts
”Așa cum s-a convenit, președintele Vladimir Zelensky și președintele Donald Trump, împreună cu Ministrul american de Finanțe Scott Bessent, au semnat un Acord privind înființarea Fondului de Investiții pentru Reconstrucția SUA-Ucrainei.
Mulțumesc Președinților pentru conducere. Mulțumesc tuturor celor care au lucrat pentru acord, făcându-l mai semnificativ. Acum documentul este de așa natură încât poate oferi succes atât pentru țările noastre – Ucraina, cât și Statele Unite.
📌 Ce presupune acest Acord?
Împreună cu Statele Unite, vom crea un Fond de Investiții pentru reconstrucția Ucrainei, care va atrage investiții globale în statul nostru.
📌 Condițiile cheie ale acordului – pe scurt:
1️⃣ Proprietatea deplină și controlul rămân la Ucraina.
Toate resursele de pe teritoriul nostru și din apele teritoriale aparțin Ucrainei. Statul ucrainean este cel care determină unde și ce să extragă. Zăcămintele rămân în proprietatea ucraineană – este sigilată de acord.
2️⃣ Parteneriat egal.
Fundația este înființată 50/50. Vom gestiona acest Fond împreună cu Statele Unite. Niciuna dintre părți nu va avea o voce predominantă și va reflecta un parteneriat egal între Ucraina și Statele Unite.
3️⃣ Proprietatea națională este protejată.
Acordul nu prevede modificări în procesele de privatizare sau managementul companiilor de stat – acestea vor continua să aparțină Ucrainei. Companii precum Ukrnafta sau Energoatom rămân în proprietatea statului.
4️⃣ fără datorii.
Acordul nu conține nicio mențiune a obligațiilor de datorie ale Ucrainei față de Statele Unite. Punerea în aplicare a acordului va permite ambelor țări să își extindă potențialul economic prin cooperare și investiții egale.
5️⃣ Acordul este în conformitate cu Constituția și nu schimbă cursul de integrare europeană.
Documentul este de acord cu legislația națională și nu contrazice nicio obligație internațională a Ucrainei. Este important ca acordul să devină un semnal pentru alți jucători mondiali, că cu Ucraina este o cooperare fiabilă pe termen lung – timp de decenii.
6️⃣ Fondul va fi umplut cu venituri exclusiv din licențe noi.
Implică 50% din fondurile provenite din noile licențe pentru materiale critice și proiecte petroliere și gaze, care vor intra în buget odată cu înființarea Fondului. Veniturile din proiectele deja începute sau planificate în veniturile bugetare nu sunt incluse în fond. Acordul se referă la continuarea cooperării strategice.
7️⃣ Schimbările legislative sunt doar la fața locului.
Pentru funcționarea Fondului se furnizează doar modificări la codul bugetar. Același acord trebuie să ratifice Verkhovna Rada.
8️⃣ SUA vor ajuta la atragerea investițiilor și tehnologiei suplimentare
Fundația este susținută de guvernul SUA prin intermediul agenției DFC, care ne va ajuta să atragem investiții și tehnologie din fundații și companii atât din SUA, UE, cât și din alte țări care susțin lupta noastră împotriva inamicului rus. Transferul și dezvoltarea tehnologiilor reprezintă o componentă importantă a Acordului, deoarece avem nevoie nu doar de investiții, ci și de inovație.
9️⃣ Acordul prevede garanții fiscale
Veniturile și contribuțiile Fondului nu sunt impozitate nici în Statele Unite, nici în Ucraina pentru ca investițiile să dea cele mai bune rezultate.
📌 Cum va funcționa Fundația?
SUA contribuie la fond. Pe lângă fondurile directe, o pot face și cu ajutoare NOI – de exemplu, sisteme PPO pentru Ucraina.
Ucraina contribuie cu 50% din veniturile bugetului de stat din noua chirie pe noile licențe pe site-uri noi. Ucraina poate aduce, de asemenea, contribuții suplimentare pe lângă aceasta de bază, dacă consideră necesar. Este vorba despre cooperare pentru zeci de ani înainte.
Mai mult, Fondul investește în proiecte de extragere a combustibililor fosili utili și a petrolului și gazelor, precum și în infrastructura sau reciclarea conexă. Proiecte specifice de investiții către care vor fi direcționate fondurile, Ucraina și Statele Unite vor stabili în comun. Este important ca Fondul să poată investi exclusiv în Ucraina.
Ne așteptăm ca primii 10 ani de profituri și venituri ale fondului să nu fie distribuiți, ci să poată fi investiți doar în Ucraina – în proiecte noi sau reconstrucții. Aceste condiții vor fi discutate în continuare.
📌 Am dezvoltat o versiune a acordului care oferă condiții reciproc favorabile ambelor țări. Acesta este acordul prin care Statele Unite își sărbătoresc angajamentul de a promova pacea pe termen lung în Ucraina și recunoaște contribuția pe care Ucraina a adus-o la securitatea globală prin abandonarea arsenalului său nuclear. Acordul prin care Statele Unite își marchează angajamentul față de problemele securității, restaurării și reconstrucției ucrainene.
 Trezoreria SUA  a emis un comunicat despre semnarea Acordului în care secretarul american al Trezoreriei Scott Bessent menționează:
„În semn de recunoaștere a sprijinului financiar și material semnificativ pe care poporul Statelor Unite l-a oferit apărării Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei, acest parteneriat economic poziționează cele două țări ale noastre să lucreze în colaborare și să investească împreună pentru a ne asigura că bunurile, talentele și capacitățile noastre reciproce pot accelerează redresarea economică a Ucrainei….
După cum a spus preşedintele, Statele Unite sunt hotărâte să ajute la facilitarea încheierii acestui război crud şi fără sens. Acest acord semnalează în mod clar Rusiei că administrația Trump este angajată într-un proces de pace centrat pe o Ucraina liberă, suverană și prosperă pe termen lung. Președintele Trump a prevăzut acest parteneriat între poporul american și poporul ucrainean pentru a arăta angajamentul ambelor părți față de pacea și prosperitatea durabilă în Ucraina. Și ca să fie clar, niciun stat sau persoană care a finanțat sau furnizat mașina de război rusească nu va avea voie să beneficieze de reconstrucția Ucrainei”,  potrivit comunicatului de presă.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button