Perioada 15 martie – 15 aprilie este declarată luna împădurii. A fost elaborat și un program de activități în acest context. Șeful Ocolului Silvic Criuleni, dl Sergiu Stepaniuc, solicitat de ”E.C” , a comunicat că în primăvara curentă urmează a fi plantați puieți pe 7 hectare de teren din fondul forestier.
Datorită unui suport din partea IFAD vor fi sădiți arbori și pe zece hectare de pădure în primăria Cruglic. Va fi împădurită o suprafață de 17 hectare de teren.
Nu vor fi lăsate de izbeliște nici parcelele unde s-au efectuat lucrări silvotehnice în toamna 2022 și iarna curentă.
– Am avut tăieri rase pe vreo 20 de hectare, care vor avea ajutorări de regenerare, completări. Adică pădurea va fi reînnoită. Din cauza secetei din anul trecut care ne-a cam lăsat fără puieți, în această primăvară vom planta vreo 15 ha lăsând pentru toamnă volumul mai mare. Luând în considerare modificările climatice ne orientăm la speciile mai rezistente, adică vom planta stejar, salcâm, paltin, frasin,
– spune Sergiu Stepaniuc.
În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%. Pentru a redresa starea de lucruri a fost aprobat și Programul național de extindere și reabilitatea a pădurilor pentru 2023- 2032, care prevede împădurirea treptată până la 145 mii ha.
”Cu eforturi comune, în acest an putem planta 7 mii ha, iar ulterior vom putea mări obiectivul de împădurire cu 10, 12, 15 mii ha pe an odată cu investițiile necesare”, a declarat consiliera Președintei Republicii Moldova în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice, Iuliana Cantaragiu.