CriuleniCulturalEst-CurierSocial

Şi iar, deficit la cultură

Insuficiența mijloacelor financiare pentru achitarea salariilor angajaților din sfera bugetară conform noii legi, aplicată din no-iembrie 2018 (legea 270) a introdus modificări și în structura cheltuielilor pla-nificate pentru căminul cultural din Ohrincea.

Astfel, consilierii orașului Criuleni au decis, la propunerea primarului, să redirecționeze cca 32 mii lei destinate altor cheltuieli pentru plata salariului unicului angajat al instituției, care cumulează două funcții.

”Dacă Guvernul va mai aloca in acest an bani pentru instituțiile pe care le finanțăm din venituri proprii, revenim la subiect și restabilim înapoi sumele la articolele respective. Astăzi facem asta la căminul cultural Ohrincea, pe viitor s-ar putea să procedăm la fel cu muzeul, biblioteca, aparatul, etc. La ședința săptămânală punem problema să limităm cheltuielile fără de care la moment putem activa, dar să avem rezervă pentru remunerarea muncii”  – a spus primarul D. Simon.

Без названия
Eveniment la casa de cultură Ohrincea. Foto din arhiva redacţiei.

Comisia specială a dat aviz pozitiv.

Diana Odobescu, ne-a comunicat că menține activitățile culturale în satul Ohrincea la casa de cultură pe 0,5 salarii și la biblioteca publică pe 0,75 salarii de funcție.

”Sunt unica angajată a celor două instituții. Salariul meu cumulat abia depășește 3 mii lei. Cred că sunt cea mai puțin plătită în sfera culturii în r. Criuleni, pentru că am plecat capul și am acceptat la început de an să activez cu salariu redus, pe motiv că nu vor ajunge bani pentru salarizare, iar acum vedem că Ministerul Finanțelor alocă mijloace acolo unde este nevoie. În urma redirecționării rămânem fără mijloacele prevăzute tocmai pentru activități culturale. Practic, nu mai rămâne nimic în satul acesta, iar primarul a spus de câteva ori, că dacă tot nu are cu ce întreține instituția, o va închide de tot. Suntem în sat câteva persoane care cu ajutorul diferitor proiecte atragem diferite investiții în sat, luptăm pentru prosperitatea lui. Dar cineva de sus a hotărât deja soarta satului nostru: prin sat merge zvonul că se închide gimnaziul, peste un timp oarecare se va închide și casa de cultură și atunci se pune întrebarea: „Care-i viitorul satului și dacă în general va mai avea un viitor?” Dar oamenii mereu vor avea nevoie de un loc pentru suflet, pentru odihnă, pentru a se întâlni și a comunica unii cu alții și unde să fie locul acesta dacă nu la casa de cultură? Un sat fără școală și fără o casă de cultură nu are viitor, acest lucru îl știe oricine”, a spus Diana Odobescu.

Funcționara a mai adăugat, că a cerut ca cei 10 mii de lei, rezervaţi de către consiliu pentru organizarea zilei satului, să fie redirecționați pentru rezolvarea problemei apeductului, care de ceva vreme nu mai îndestulează cu apă o bună parte din consumatori.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button