Est-CurierSocial

Și-au demonstrat capacitățile și au lucrat în echipă, chiar dacă situația a fost una simulată

Pe parcursul zilei de 22 martie, în r. Criuleni au avut loc aplicații complexe la protecția civilă.

Scopul aplicațiilor a fost testarea acțiunilor organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Criuleni la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, inundațiilor catastrofale, alunecărilor de teren, accidentelor majore care implică substanțe periculoase și epizotiilor.

Exercițiul a început cu convocarea membrilor comisiei raionale pentru situații excepționale și organizarea activității Punctului de dirijare pentru situații excepționale. Ulterior a fost făcută trecerea în revistă a formațiunilor raionale de protecție civilă.

Primul punct al aplicațiilor a fost simularea lichidării consecințelor unui cutremur în clădirea administrativă din or. Criuleni, în care-și au sediul mai multe instituții publice, inclusiv primăria orașului. Din clădire au fost evacuați toți oamenii, iar structurile speciale au avut de simulat lichidarea incendiului izbucnit, deblocarea persoanelor prinse sub dărâmături, evacuarea lor, cercetarea tuturor încăperilor clădirii în vederea evacuării tuturor persoanelor care ar fi putut suferi, acordarea primului ajutor medical, transportarea la spital. La acest exercițiu au fost antrenați serviciul salvatori și pompieri, asistența medicală de urgență, serviciul de gazificare (a deconectat clădirea de la gazoduct), poliția (a menținut ordinea publică).

Următorul punct de reper a fost malul Nistrului în satul Slobozia Dușca, unde cu forțele localnicilor, a fost simulată pregătirea pentru inundații, evacuarea oamenilor, animalelor, gospodăriilor din zona care ar putea suferi, dar și acordarea primului ajutor medical unei persoane sinistrate. Efortul echipei organizate de către primărie a fost orientat spre blocarea unei eventuale căi de acces a apelor fluviului, ieșit din matcă, spre sat.

La Onițcani a fost exersată lichidarea unui focar de rabie (demonstrație făcută de angajați ai ANSA) și evacuarea elevilor din clădirea Gimnaziului Onițcani, după un cutremur imaginar, deblocarea unui elev și acordarea primului ajutor medical. Următorul exercițiu a fost desfășurarea unei tabere pentru sinistrați sau pentru refugiați, triajul persoanelor cazate, episod ce s-a consumat pe teritoriul Școlii Profesionale Criuleni. Tabăra amplasată pe stadionul școlii a fost desfășurată din echipamente din dotarea SSE Criuleni.

La intersecția a două străzi din or. Criuleni, angajații Inspectoratului de Poliție Criuleni și cei ai SSE Criuleni au simulat un exercițiu de intervenție la un accident rutier cu descarcerare de victime și de acordare acestora a ajutorului medical primar. Ultimul exercițiu s-a desfășurat la Spitalul raional Criuleni, unde personalul a fost implicat în acordarea ajutorului medical unui număr mare de victime ale calamităților naturale, demonstrarea procesului de triere a victimelor.

Ziua s-a încheiat cu ședința de bilanț a Comisiei raionale pentru situații excepționale, care a elaborat instrucțiuni pentru fiecare instituție și autoritate, implicată în exercițiu, sarcinile și acțiunile ulterioare pe care ar trebui să le raporteze după lichidarea consecințelor propriu-zise.  

Acțiunile fiecărui serviciu și instituții implicate au fost atent monitorizate de către comisia de evaluare, din care au făcut parte angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

„Orice aplicație, indiferent când se desfășoară și de către cine este organizată, e deja un succes, atâta timp cât rezultatele sunt cele așteptate. Succesul constă și în faptul că persoanele care au participat la aplicație și-au reînnoit deprinderile practice de a acționa în cooperare cu celelalte servicii, cât și în acționarea în cazul unei situații real produse. Aceste exerciții se fac anume pentru ca toți responsabilii la nivel local, raional, de țară, să-și cunoască atribuțiile legale și sarcinile care trebuie realizate în cel mai scurt timp. Mai vedem ce capacități avem, cu ce ar trebui să ne mai dotăm. Este adevărat, că în rezervele de stat care au echipament de protecție în caz de incidente, echipamentul este învechit și mă tem că într-o situație reală acesta nu va putea fi utilizat. Trebuie de întreprins toate acțiunile necesare de a reînnoi rezervele. Mă refer la echipament de protecție gen măști antigaz, costume chimice, care stau de zeci de ani depozitate. Toți au fost buni, cel puțin au încercat să-și demonstreze capacitățile de pregătire. Atunci când lucrează toți în comun, și rezultatul este mai bun”, a spus șeful-adjunct al Direcției generale intervenții IGSU, Alexandru Susarenco, membru al comisiei de evaluare. Comisia urmează să transmită autorităților raionale observațiile sale ulterior, în formă scrisă, pe fiecare etapă a aplicațiilor.

Alexandru Carțîn, președintele raionului Criuleni, a mulțumit tuturor celor implicați pentru munca depusă și dedicația cu care își îndeplinesc atribuțiile de serviciu și a promis că va examina cu atenție recomandările comisiei de evaluare, pentru a înlătura posibilele neajunsuri depistate. La finalul zilei, toți conducătorii subdiviziunilor și instituțiilor, serviciilor implicate în organizarea aplicațiilor, au fost distinți cu câte o diplomă de gratitudine a Consiliului raional Criuleni. 

Doleanța comună a tuturor, însă, a fost „nu dă doamne să se întâmple cu adevărat”…

Galerie foto de Svetlana Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button