Social

Şezătoarea de la sat şi pe noi ne-a inspirat…

În prima zi de mărțișor 2019 uşile gimnaziului „Mihai Eminescu” din s. Jevreni au fost deschise pentru toţi doritorii de a participa şi a reînvia o comoară naţională – șezătoarea. Prin ea am marcat cea de a180 aniversare din ziua naşterii Sfătosului bunic din Humulești – Ion Creangă.De șezătoare s-au pregătit toți. Gospodarii – Cangea Ana-Maria, eleva clasei a IX-a şi Brînza Alexandru, elev al clasei a VIII-a, au primit oaspeţi – elevii claselor a V-a şi a VI-a, care au brodat, au croșetat, au depănat, au tors, au recitat, au cântat şi au jucat roluri din opera scriitorului.

Cântecul „Mamă, inima mă doare”, i-a adus şi pe ceilalţi participanţi la şezătoare.

Nică – Burdilă Alin, elev din clasa a V-a, a demonstrat cum se toarce lâna.

Elevii clasei a VIII-a: Streţco Ion şi Streţco Victor au adus gluma ţărănească, descreţind frunţile participanţilor.

Iar fata moşneagului – eleva clasei a VI-a, Ionescu Evelina, a molipsit-o pe fata babei, Gore Daniela, eleva cl.a VI-a, de hărnicie.

Gimnaziștii din clasa a VIII -a și a IX-a au prezentat mai multe scenete, scoțând în vileag viciile omenești reda53226730_370216713563840_8947704865245626368_ote cu multă măiestrie de vestitul bunel din Humulești în poveștile sale. Nina Citulenco, Mîrza Andreea şi Brînza Alexandru, Carp Violeta, Dicusară Daniel, Crăciunel Daniel şi Cojocaru Sandu, Boţ Vadim au întruchipat personaje crengiene, generând aplauze furtunoase.

Şi mai hazlie a fost scena cu Ivan Turbincă, redat de Ursu Andrian, elev al clasei a IX-a, care a pedepsit-o pe „Talpa iadului”, jucată de Nirca Antonela, eleva clasei a IX-a cu turbinca sa.

Burdilă Diana, Nircă Antonela şi Postolache Alexandra au adus un crâmpei din ”Soacra cu trei nurori”, doar că soacra prezentată de Brînză Cătălina, e modernă, e altfel și chiar și cântă „Mama 52838886_370216306897214_9034675762556305408_ocoace pâine”.

Finalul şezătoarei a adus în faţa spectatorilor un fragment din „Amintiri din copilărie” având următoarea distribuție: Smărăndiţa –Brînza Oxana şi prietenele ei-Tinca – Bunescu Felicia; Lenuţa –Postolachi Valeria; Nastea –Cîrnaţ Mădălina; Ecaterina – Carp Viorica; Nică –Burdilă Alin şi prietenii lui: Trăsnea – Soltan Alexandru; Oslobanu – Brînză Andrian; Părintele Ioan – Ianuş Boţ, elev din clasa a VI-a, dascălul Vasile- Brînza Victor, elev al clasei a VI-a, moş Fotea – Sultan Alexandru.Astfel, spectatorii au aflat și de ceaslov și de „calul bălan”.

Cântecul „Familia”, interpretat din suflet de către Negrei Ana, eleva din clasa a IV-a, a sensibilizat asistența care a confirmat că vorbele sfătosului bunic din Humulești, Ion Creangă, merită a fi auzite, trăite şi retrăite, pentru că sunt zestrea neamului nostru.

Creanga unui copac e verde atâta timp, cât nu se desprinde de trunchi. La fel şi Ion Creangă va fi alături de noi mereu, cât ne vom aminti de el.

Lilia Cebotaru,

profesoară de limbă și

literatură română

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button