CriuleniSocial

Seceta şi setea au intrat în Ohrincea concomitent

Una dintre problemele discutate la şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Orăşenesc Criuleni a fost nu doar insuficienţa, dar lipsa totală de apă în apeductul din Ohrincea. Situaţia a degradat după ce unica pompă din unica fântână arteziană, care alimentează satul s-a defectat.

În ordinea de zi a şedinţei, fără a şti că va ceda şi pompa, primarul a inclus, la cererea de la şedinţa trecută a consilierilor, prezentarea de către şeful Comunservice a unui raport asupra situaţiei privind aprovizionarea cu apă a s. Ohrincea, după ce locuitorii lui, timp de jumătate de an, au tot adresat petiţii autorităţilor, cu cererea să li se sape o a doua fântână arteziană, în aşa fel ca apa să ajungă la fiecare consumator, nu doar la cei care locuiesc de la mijlocul dealului spre şes.

Ohrincea nu are apa 2

Ghenadie Panfilii, şeful întreprinderii municipale, a prezentat situaţia în felul următor: „Avem o situaţie nu prea plăcută: ne-am trezit vineri seara să mai „ardă” şi pompa. La momentul de faţă, Ohrincea a rămas fără apă. Am vorbit de vineri cu antreprenorul, dumnealui a promis că astăzi după masă (n.r. – adică în a doua jumătate a zilei de 2 septembrie), pompa trebuia să fie scoasă şi să se lucreze. Colac peste pupăză, pe lângă toate problemele,tot satul a rămas fără apă. E vorba şi de nişte finanţe aici. Dacă să cumpărăm o pompă, ar costa vreo 15 mii de lei, dacă vorbim de pompă ucrainească. Dacă una germană sau italiană, acelea costă între 30 şi 40 de mii de lei”

Consilierii au avut întrebări referitor la marca pompei şi capacitatea ei, la parametrii tehnici, la care a răspuns parţial Panfilii, parţial – un delegat al satului Ohrincea, Gheorghe Dima. Consilierul A. Şapovalov a întrebat „Dumneata spui că e nevoie de nişte bani. După câte ştiu eu, traseul e nou, cheltuieli nu prea au fost, şi în principiu, întreprinderea ar trebui să le facă din surse proprii. Or aveţi cheltuieli, ca să intervină primăria? Care e pricina?”. Gh. Panfili: „Ohrincea generează pierderi, şi pierderi mari.Vânzările nu-şi acoperă cheltuielile pentru întreţinerea apeductului nici pe aproape. Ca să generăm venituri, trebuie să mărim tariful”.

În urma discuţiilor, consilierii au decis că îşi asumă cheltuielile şi vor aloca din soldul primăriei până la 40 de mii de lei pentru proiectarea unei fântâni arteziene noi, iar pompă care este o urgenţă deja, cetăţenii să o cumpere  din suma pe care au pregătit-o ei în calitate de contribuţie pentru construcţia celei de-a doua fântâni. Gheorghe Dima, reprezentantul petiţionarilor, a spus că este de acord, cu riscul să-şi aprindă paie în cap, să dea bani pentru pompă, dar riscă să supere oamenii, care au dat bani şi nu vor avea apă, până la urmă. Dânsul a primit asigurări că primăria îşi asumă cheltuielile pentru proiectare, dacă cetăţenii achită pompa cu bani cash, şi dacă vor stabili un orar de livrare a apei în gospodării. Decizia a fost votată unanim.

„Normal ar fi că ÎM „Comunservice” să-şi facă singură proiectele, să finanţeze reparaţiile şi forarea fântânei noi, ca să-şi facă un fond de rezervă pentru asta. Azi ei nu au un aşa fond de rezervă, pentru că tarifele pe care le acumulează de la populaţie, nu le permit crearea acestui fond de rezervă. Pe viitor, eu cred că întreprinderea trebuie să vină cu propunere de majorare a tarifului pentru apă, aşa cum au făcut-o majoritatea localităţilor din ţara noastră”, a rezumat primarul D. Simon.

Între timp, ohrincenii au scris luni la redacţie, după ce de vineri le-a fost sistată apa: „Ce se întâmplă? Mor bătrânii de sete în Ohrincea! A ieşit vecinul la poartă, în vârsta de 82 de ani, cu lacrimi în ochi, că nu are apă! Eu am fântână, am scos furtunul şi i-am dat apă. Dar ce fac bieţii bătrâni fara copii în jurul lor?! Le mori de milă!”.

În după amiaza zilie de azi, 3 septembrie, ohrincenii au confirmat că apa a început să apără în ţevi.  

S. Cernov

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button