Festivalul tradițional al obiceiurilor și cântecului pascal „Scrânciobul pascal” din 28 aprilie 2019, a ajuns la cea de a VI-a ediție. Acest festival este organizat anual, în ziua de Paști și are drept scop promovarea obiceiurilor și tradițiilor ortodoxe pascale. Festivalul este organizat de către Primăria Izbiște,Biserica Sfântul Mare Mucenic Dumitru s.Izbiște și Biblioteca Publică Izbiște.
Parcul Casei de Cultură, locul în care izbiștenii își dau întâlnire de sărbători, a fost plin de localnici dornici de a petrece frumos cu sufletul.
„Festivalul este unic în Moldova și îl considerăm o carte de vizită a localității și un start al activităților culturale locale în perioada caldă a anului.Ambiţia noastră este să dezvoltăm acest festival local ca un mijloc de promovare a localității” – a menționat pentru Est-Curier Alexandru Rusu, directorul bibliotecii publice din localitate.
Festivalul a fost salutat de către oaspeții de onoare prezenți la eveniment: președintele raionului Criuleni, Ion Țurcan, primarul comunei Hârtopul Mare, Anatolie Delimarschi, Președintele Sectorului Sinodal Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei, preotul Nicole Ciobanu.
Parohul bisericii Sf. M. Mc. Dumitru din Izbiște, părintele Victor Gangan, care a compus și recitat „Balada scrânciobului” , a menționat că acest festival, devenit tradițional, este o mărturie a credinței izbiștenilor: „Iar salutul de azi, – Hristos a înviat!- este o mărturisire de credinţă…ne mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos”
La rândul său, primarul satului Ion Plămădeală a menționat în că festivalul aduce un plus activităţii culturale izbiștene și imaginii localității, pentru creșterea și dezvoltarea lui se preconizează construirea unei scene de vară, inițiativă înaintată și susținută de președintele raionului.
Activitatea culturală a întrunit și colectivele folclorice din regiune. Pe scena festivalului au evoluat Ansamblul folcloric cu titlul model „Băștinașii” din s. Hârtopul Mare, conducător artistic Lidia Stăvilă; formația folclorică „Mugurașii”din s. Cruglic, conducător artistic Cucu Liuba, Corul Mare Bisericesc „Anastasios” s. Izbiște, conducător Albu Galina. Toate colectivele au avut în repertoriu cântece creștine despre Învierea Domnului.
De asemenea cu poezii, cântece și dansuri au încântat publicul copiii de la grădinița „Andrieș” și elevii gimnaziul Izbiște.
Expoziții au vernisat artizanii locali Veniamin Gangan, Eleonora Verdeș, Liuba Țîbernâi.
Concursul desenelor „Sărbătorile pascale în suflet de copil” a întrunit peste 60 de lucrări. Toți participanții la concurs au primit diplome și cadouri.
Amintim că ideea ”Scrânciobului Pascal” a apărut cu șase ani în urmă, odată cu inițiativa preotului localității de a construi două scrânciobe mari în parcul Casei de Cultură Izbiște. Primele ediții ale festivalului aveau mai mult un caracter local, în cadrul lui participând doar locuitorii satului, colectivele locale. Treptat acest festival s-a dezvoltat și a căpătat statut de regional, acesta devenind scenă și pentru colective folclorice din satele vecine: Hârtopul Mare, Cruglic, Ișnovăț, Pașcani. Începând cu ediția a IV- a, din 2017, festivalul capătă statut de raional, organizat în colaborare cu Secția Cultură și Turism Criuleni, când a fost comasat cu festivalul raional al cântecului pascal „Hristos a Înviat”.
Pe parcursul celor șase ediții la ”Scrânciobul Pascal” s-au afirmat repertoriul tematic peste 10 colective și formații folclorice raionale și locale, meșteri populari, pictori etc.
Autor: A. Rusu
Aut