Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco și președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie din Parlamentul RM, Dan Perciun, în cadrul briefingului de presă din 13 decembrie 2022.
„Ministerul Sănătății nu are planuri să închidă niciun spital, iar la finalizarea acestui proces, nici un lucrător nu va fi disponibilizat, nu vor suferi schimbări pe interior. Se efectuează doar transferul rolului de fondator de la autoritatea publică locală, care nu are capacitățile necesare pentru dezvoltare spitalelor la Ministerul Sănătății”, a declarat Ala Nemerenco.
Ministra Sănătății a specificat că inițiativa va contribui la modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate. „Cei din spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită cu rețele inginerești vechi care sunt absolut toate fără ventilare. La moment se atestă o lipsă de echipamente esențiale, nemaivorbind de echipamente performante. Ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale oferite ,care duce la lipsa cadrelor medicale, deci pleacă cei care muncesc și absolvenții tineri nu doresc să se încadreze din cauza condițiilor de activitate. Este o descreștere a investițiilor făcute în toate spitalele raionale. În 2015, toate consiliile raionale au investit aproximativ 87 de milioane de lei în infrastructură, însă cu fiecare an această sumă a scăzut”, a menționat ministra.
Ala Nemerenco a invocat mai multe probleme generate de starea precară a spitalelor raionale, inclusiv cele ce țin de profilul obstetrical: ”Pe parcursul ultimilor trei ani a crescut rata mortalitații materne, condiționate de complicații severe debutate în cadrul maternităților raionale., care nu dispun de toate cele necesare pentru a redresa situația”.
– Va trebui să muncim mai mult, devenind fondator Ministerul Sănătății va trebui să investească în infrastructura spitalelor, așa cum o face în spitalele de nivel terțiar, care se află în subordinea lui. APL a investit în construcții de garduri, reparații în locații date în comodat altor structuri private și mai puțin în secțiile cu impact mare asupra serviciilor medicale. Fiecare instituție își va gestiona finanțele singură, fără implicarea Ministerului. Achizițiile se vor face conform Legii Achizițiilor Publice, pentru aceasta este Centrul Public de Achiziții în Sănătate. Directorii spitalelor vor fi aleși conform cadrului legal existent. În momentul schimbării fondatorului alți oameni ajung în comisia de concurs. Conducătorii care își fac munca bine vor fi susținuți să fortifice capacitățile, să consolidăm colectivele în jurul unor politici unice la nivel de sănătate națională – a asigurat Nemerenco.
„Obiectivul principal al acestui proiect este fortificarea spitalelor raionale, crearea premiselor pentru dotarea, finanțarea, îmbunătățirea managementului în spitalele raionale. Aceste modificări vor asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor de care beneficiază cetățenii. Atâta timp cât directorul de spital are acoperire politică în Consiliul raional, chiar dacă cetățeanul nemulțumit se adresează la Ministerul Sănătății, acesta nu poate interveni, că nu are pârghii de control.”, a remarcat parlamentarul Dan Perciun.
Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament și urmează a fi votat la 15 decembrie 2022.