Știați că de examene profilactice gratuite beneficiază toate persoanele, indiferent de statut: asigurat sau neasigurat?
Este obligatoriu doar ca acestea să fie înregistrate la medicul de familie. Efectuarea controalelor respective este organizată de medicul de familie şi echipa sa, având ca sprijin cabinetele de triaj, centrele de sănătate prietenoase tinerilor, cabinetele de sănătate a reproducerii, la adresare directă, fără bilet de trimitere.
„CNAM îndeamnă populația să se adreseze medicului de familie pentru a efectua periodic examene profilactice gratuite. Aceste controale ajută la depistarea timpurie a problemelor de sănătate și la îmbunătățirea calității vieții. Mai bine e să previi decât să tratezi o maladie”, susține directorul general al CNAM, Ion Dodon.
Persoanele care au vârsta de peste 18 ani pot măsura o dată pe an tensiunea arterială, înălţimea, greutatea, circumferinţa taliei, dar şi examina pielea, cavitatea bucală, ganglionii limfatici, glanda tiroidă, glandele mamare.
Cetăţenii cu vârsta de peste 40 ani pot verifica o dată la doi ani tensiunea oculară, pentru depistarea timpurie a glaucomului și colesterolul pentru a preveni sau a menține sub control tensiunea arterială.
De asemenea, persoanele cu vârsta de peste 40 ani şi cele din grupul de risc pot măsura anual nivelul zahărului în sânge, pentru a preveni sau a menţine sub control diabetul.
Cetăţenii din grupurile de risc şi cei care prezintă simptome pot efectua radiografia cutiei toracice. În caz că există anumite simptome, ei au posibilitatea să facă şi analiza sputei, pentru depistarea tuberculozei.
În acelaşi timp, persoanele din grupul de risc pot verifica anual reacţia de microprecipitare, pentru depistarea maladiilor cu transmitere sexuală.
Pentru prevenirea cancerului colorectal, cetăţenii cu vârsta între 45 şi 70 de ani şi cei din grupul de risc pot efectua o dată la doi ani testul Hemocult. În cazul unui rezultat pozitiv, pot face şi colonoscopia.
Mai mult, femeile cu vârsta între 25 şi 61 de ani pot efectua o dată la trei ani testul citologic Babeş-Papanicolau, pentru depistarea timpurie a cancerului de col uterin.
Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) informează populația prin intermediul unor filmulețe educative despre posibilitatea de a beneficia de examene profilactice gratuite. Aceste spoturi oferă informații importante despre tipurile de controale medicale, periodicitatea efectuării lor şi categoriile de beneficiari:
1. Examene profilactice generale
2. Măsurarea colesterolului și glicemiei
3. Măsurarea tensiunii oculare
4. Efectuarea testului citologic
5. Verificarea reacției de microprecipitare
6. Radiografia cutiei toracice și analiza sputei
7. Efectuarea testului hemocult și a colonoscopiei