Şanse pentru alte 85 de grădiniţe

Fiecare a doua instituţie preşcolară din Republica Moldova a fost renovată cu ajutorul Guvernului României. Afirmaţia a fost făcută în cadrul evenimentului de raportare a Programului de asistenţă tehnică şi financiară pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova „Investim în educație – investim în viitor. Reabilitarea infrastructurii preșcolare din Republica Moldova cu sprijinul Guvernului României”, organizat de către Amdasada României.

Acest proiect a făcut că de standarde europene în condiţiile de educaţie să se bucure cca 76 de mii de copii şi 12 mii de angajaţi. Daniel Ioniţă, Ambasadorul României în Republica Moldova, spunea, cu prilejul evenimentului,  că programul nu înseamnă doar cifre, ci înseamnă, în primul rând oameni. „Nu valoarea de 23 de mln de euro este importantă, nici nu este important faptul că 832 de instituţii preşcolare au fost renovate, este important însă faptul că fiecare bănuţ a fost cheltuit cu folos, că investiţia vizează oameni”, asemuind copiii cu pomi, care, îngrijiţi bine, vor da roade bogate şi dulci. În acelaşi context, Ambasadorul a remarcat că România a mai oferit sprijin în educaţie acolo, unde a fost solicitat, remarcând eforturile celor două guverne, în persoana prim-miniştrilor, miniştrilor educaţiei, dar şi organizaţiei responsabile de implementare – Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Potrivit informaţiei furnizate de Oxana Isac, directoare a Departamentului Dezvoltare Comunitară şi Management Programe, FISM, în raionul Criuleni, prin intermediul programului finanţat de Guvernul României, au fost renovate sau îmbunătăţite condiţiile în 17 grădiniţe (Balabaneşti, Coşernita, Criuleni (or.), Hruşova, Hârtopul Mare, Izbişte, Işnovaţ, Jevreni, Măşcăuţi, Măgdăceşti, Oniţcani, Porumbeni, Ratuş, Răculeşti, Râşcova, Slobozia-Duşca, Zăicana. Valoarea totală a investiţiilor în aceste instituţii a constituit 11 mln 446 mii 064 lei, dintre care cca 1,5 mln au fost investite în echipamente, celelalte – în construcţii şi renovări. Opt dintre comunităţi au contribuit la lucrări şi cu surse proprii.

gradinita-magdacesti

În imagine: grădiniţa din Măgdăceşti. Sursa: www.magdacesti.md.

În raionul Dubăsari toate cele 11 primării au reuşit să îmbunătăţească condiţiile în grădiniţe, prin intermediul programului „Investim în educație – investim în viitor”. Suma totală a investiţiilor realizate la Cocieri, Coşniţa, Doroţcaia, Holercani, Marcăuţi, Molovata, Molovata Nouă, Oxentea, Pohrebea, Pîrîta şi Ustia este de 6 mln 034 mii 159 lei, contribuţia totală a şase  comunităţi – 117 426 lei.

Oxana Isac a specificat, că unde a fost vorba de echipamente, grădiniţele singure au ales ceea ce au dorit, şi anume mobilier pentru grupele de copii, elemente pentru terenul de joacă, pavilioane (foişoare), echipament pentru  bucătărie şi / sau spălătorie.

În anul 2016 Guvernul României a decis acordarea unei tranşe suplimentare, în valoare de 3 mln de euro, tot pentru ridicarea standardelor de educaţie, în cca 85 de instituţiile preşcolare din ţara noastră.

Și la Cruglic marțea trecută copiii au pășit pragul unei noi grădinițe. Detalii citiți în numărul următor al ziarului “Est-Curier” .

S. Cernov 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *