CriuleniEst-CurierSocial

Sângele apă nu se face

Copii fără acte, neglijați de părinți au fost iarăși în vizorul membrilor comisiei multidisciplinare în primăria Criuleni. La fiecare ședință – noi cazuri la care cineva  caută soluții, cineva  caută scuze, iar altcineva dă a lehamite din mână. În spatele fiecărui demers se ascunde un destin, care poate fi ameliorat, dar nu doar cu buna intenție a asistenților sociali, pedagogilor.

copil trist
Foto-Simbol: PublicDomainPictures.net

La recenta întrunire reprezentanți ai scolii profesionale din Criuleni au solicitat implicarea autorităților în facilitarea obținerii unui act de identitate pentru un șir de adolescenți, părinții cărora își neglijează atribuțiile și unii dintre ei, la fel, nu au acte de identitate, nemaivorbind de fișe sanitare. Sunt mulți și constituie viitorul acestei tări.

Doi frați de 11 și 17 ani, dacă ar mai fi avut bunicii în viață, ar fi avut o altă soartă, dar au rămas pe drumuri. Tatăl i-a lăsat în voia Domnului și dacă nu interveneau profesorii Şcolii Primare și colaboratorii de la AO “FCPS”, ar fi înghețat iarna trecută în casă. Mezinul, care greu scotea o vorbă, a fost recuperat, fiind plasat într-o casă de copii de tip familial. Acum este de nerecunoscut, sociabil, curățel. A rămas neschimbat doar atașamentul său pentru fratele mai mare, care-i mai dezavantajat. Nu are probleme de comportament, dar nici abilități de viețuire în comunitate. De la bunelul său a moștenit dragostea pentru animale și muncă. Amintirile cele mai frumoase țin de viața cu bunica, căci mamă-sa a fost decăzută în drepturi de părinte, iar tatăl a plecat în Rusia. Ca să nu strice imaginea familiei notorii, buneii s-au străduit să muşamalizeze deficienţele de învăţare ale nepotului, iar acesta, întâmpinând greutăţi de asimilare a programului școlar, de trecere dintro instituţie în alta, a  rămas în afara şcolii. A ajuns prin insistenţa angajaţilor “FCPS” să fie înmatriculat la școala profesională, unde poate beneficia de cazare în cămin, hrană de trei ori pe zi, o bursă socială, dar nu are un act de identitate. Pentru a-l perfecta are nevoie de acordul părinților sau al tutorelui. Tatăl nu vine, tutore deocamdată nu are. Întrebat dacă ar fi de acord ca tatăl său să fie lipsit de drepurile părintești și să fie luat sub tutela statului, băiatul a zis-o franc: “Tata rămâne tată, el e mai scump decât banii”. Să auzi aceste cuvinte de la un adolescent, cu mânile bătătorite, crăpate de munca în câmp, care-și asigură existența muncind ca zilier de cca trei ani, e dur, după cum e crudă și viața fetelor, care după studii merg sâmbăta  în sat, lucrează cu ziua sau din bursă achită consumația alcoolică a părinților. Criuleni, Cimișeni, Râșcova şi multe alte localități unde pot fi înregistrate asemenea cazuri.

Dreptul la identitate, dreptul la familie sunt garantate de Constituție, dar pot fi asigurate doar prin implicarea maturilor, care ar putea beneficia în acest scop și de intervenția autorităților. Femeia cu trei copii care a migrat de la Râșcova la Criuleni, nu acceptă ajutorul statului pentru a nu-i fi monitorizat comportamentul, iar copiii preșcolari umblă pe drumuri neîngrijiți, flămânzi. Asistenții sociali nu au descoperit încă pârghiile de a-i scoate din mizerie. Speranța e că întro bună zi la Criuleni va fi deschis un centru social, unde ar putea fi adăpostite aceste suflete, ce nici nu-și dau seama că poate exista un alt mod de viață.

Inspectorul de sector, invitat la ședință, s-a arătat deranjat de faptul că a fost sustras de la muncă, cu chestiuni de acest gen. După părerea lui, poliția poate interveni doar când cei aflați în dificultate existențială savârșesc vreo infracțiune gravă. Degradarea lentă, tacită, în solitudine, a copiilor dezavantajați de părinți ar putea fi trecută cu vederea, dacă n-ar fi niște ong-iști, niște pedagogi, niște jurnaliști, care bat alarma, invocă statistica ce şifonează imaginea idilică a armoniei și fericirii ce domnește în RM. Deocamdată, aceștia fac voluntariat în cazul căutării soluțiilor pentru a nu admite ca minorii să intre în conflict cu legea, subminând perspectiva deschiderii câtorva salarii. Sună dur, dar un infractor asigură salariul și unui inspector, anchetator, unui procuror, unui avocat, unui judecător, unui temnicier, iar cetățeanul prosper nu poate fi manipulat și mai și cere socoateală pentru serviciile pe care le procură, plătind impozite la stat.

E. Chiriac

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button