Actualul reprezentant al Guvernului în r. Criuleni, Simion Pădurean, a fost vizat pe pagina de Facebook a Primăriei Corjova, r. Criuleni, într-o postare atribuită primăriei, prin care se menționează că primăria este obligată să-i achite, conform unei hotărâri de judecată, suma de 6150 de lei în calitate de indemnizație unică la expirarea mandatului de consilier local, dar că nu ar avea acești bani și nici nu se prevăd în viitor. Simion Pădurean a fost consilier local în s. Corjova în perioada 2014-2019.
Postare a unei instituții publice care ar leza demnitatea unei persoane
Postarea publicată pe pagina de pe rețeaua de socializare Facebook, ca resursă informațională a primăriei Corjova, r. Criuleni (este indicat numărul de telefon și adresa de e-mail a autorității publice locale), induce spre ideea că aparține primarului acestei localități (citat: „activez în calitate de primar de mai mulți ani…”), care cheamă cetățenii să adune bani pentru a achita „datoria” către fostul consilier.
Pe lângă alte date despre cum se formează bugetul satului (citat: „Bugetul primăriei Corjova mulți ani la rînd este subvenționat 80-90% din bugetul de stat”), postarea conține și informații despre aprobarea bugetului local cu un pretins deficit, în ultimii doi ani.
După cum se arată în deciziile de aprobare a bugetului local, publicate chiar de către primăria Corjova, pe resursa guvernamentală actelocale.gov.md, bugetul pentru anul 2023 este de 6917,4 mii lei la venituri și cheltuieli, iar pentru 2024 – 7082,6 mii lei la venituri și cheltuieli, respectiv, în acte, nu se arată un deficit bugetar, contrar afirmațiilor autorului postării de la numele primăriei Corjova, despre pretinse deficite în sumă de 800 sau de 400 de mii de lei.
În continuare autorul postării informează ambiguu că „la o ședință a consiliului prin anii 1990, nu-mi amintesc exact data concretă”, consilierii ar fi adoptat o decizie prin care s-ar fi dezis de îndemnizația de consilieri. Asta chiar dacă art. 25 (3) al Legii 768/2000 „Privind statutul alesului local” statuează clar că „Decizia privind plata îndemnizaţiei unice se adoptă de consiliul respectiv. Achitarea în-demnizaţiei unice se face din bugetul unităţii administrativ-teritoriale respective.” Simion Pădurean a spus pentru „Est-Curier” că a pretins o plată perfect legală, îndemnizația unică la expirarea mandatului, care face parte din garanțiile sociale ale alesului local, art. 25 (1) al aceleași legi, în temeiul unei decizii a consiliului sătesc Corjova din 19 august 2019, decizie în vigoare până în prezent.
Pădurean: „Am cerut plata ca să facem o binefacere, tot în folosul comunității”
Simion Pădurean l-a reclamat la poliție pe primarul satului Corjova, Gheorghe Ojog, pentru că a considerat că felul în care a expus primarul problema în public este un atac la demnitatea și onoarea sa personală. Dumnealui a explicat că atunci când a pretins plata unică la final de mandat împreună cu alți consilieri, a fost pentru că s-ar fi înțeles ca din banii pe care îi vor încasa pentru activitatea în consiliul sătesc, consilierii vor procura uniforme sportive pentru echipa de fotbal din localitate. Ulterior ceilalți consilieri și-au retras semnăturile de pe proiectul deciziei. După ce instanța judecătorească a hotărât ca primăria să achite îndemnizația lui S. Pădurean, comunitatea a fost informată, tot de pe Facebook, că în mai multe localuri din sat au fost instalate boxe în care locuitorii pot dona bani în folosul fostului consilier. Apelul a fost adresat și diasporei.
„Va fi sancționat sau nu dl primar, va decide poliția. Dacă nu vor veni cu o reacție, o să mă adresez mai departe”, spune Simion Pădurean.
Pădurean menționează că a mai adresat și alte plângeri la poliție pe faptul că a fost insultat de primar, inclusiv pe motiv de apartenență la confesiunea religioasă, chiar și în ultima campanie electorală. Cei doi au fost contracandidați la localele din 2023. Simion Pădurean susține că nu a primit nici un răspuns la plângerile sale, adresate poliției. Referitor la ultimul fapt reclamat, prin care autoritatea locală anunță că adună bani de la săteni și diasporă ca să-i achite lui Pădurean îndemnizația, admite că se va adresa Consiliului pentru Egalitate pentru atacurile denigratoare și de ură la adresa sa. Ulterior S. Pădurean ne-a mai informat, că urmare a cererii sale la poliție din 3 aprilie, 2024, boxele au fost retrase din localuri, dar că ar fi fost invitat la primăria Corjova, unde contabila instituției urma să-i înmâneze o pungă cu bănuți, deși îndemnizația, în mod normal, se transferă pe contul bancar al ale-sului local.
Elena Baetrău, ofițera de presă a IP Criuleni, cu referire la cererea cet. Pădurean la poliție, ne-a comunicat că „ultimul caz este în examinarea ofițerului de urmărire penală”, iar referitor la celelalte Pădurean ar fi fost „informat”.
Replica primarului n-a venit în termenul legal
Am adresat câteva întrebări dlui primar Gheorghe Ojog, referitor la modul în care a decis să acționeze în raport cu un fost consilier, printr-o solicitare de informații și ofertă de drept la replică, expediată prin poșta electronică la data de 5 aprilie, 2024. Secretara primăriei Corjova, Victoria Antoci, a confirmat redacției că a primit solicitarea, a imprimat-o și a transmis-o dlui primar, fără să îi atribuie un număr de intrare. Potrivit art. 19 al Legii nr. 148 din 2023 „privind accesul la informațiile de interes public”, „Termenul de examinare și soluționare a cererii”, Informațiile de interes public se comunică solicitantului din momentul în care sunt disponibile pentru a fi comunicate, dar nu mai târziu de 10 zile de la data înregistrării cererii.”
Întrucât redacția n-a primit răspuns de la Gheorghe Ojog în cele 10 zile legale, publicăm aici întrebările, iar răspunsurile le vom publica, când (dacă) vor parveni:
Am solicitat un comentariu Oficiului Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, referitor la disputa publică dintre o instituție de administrare locală și un fost consilier. I-am adresat dlui Ion Ciumac, șef al OT Chișinău, două întrebări:
1. Cum calificați acțiunea acestei primării la adresa dlui Pădurean (putea fi oricare alt domn sau doamnă)?
2. În condițiile în care primăria nu dispune de pagină web, aceasta nici pe rețele nu publică proiectele deciziilor sau anunțuri cu privire la ședințele consiliului. Nu ar trebuie să publice aceste acte în primul rând, ca să informeze proactiv cetățenii despre procesul de luare a deciziilor, decât să disemineze falsuri și să instige la ură pe motiv de apartenență religioasă?
Instituția a ales să răspuundă la o singură întrebare:
Nici primarul Gheorghe Ojog nu a venit cu un răspuns și nu ne-a transmis replica, nici instituția – Primăria Corjova, r. Criuleni.