Social

Republica Moldova se menține pe harta traficanților de heroină

Conform raportului publicat la 24 ianuarie  “Piața de droguri a UE: Heroina și alte opiacee” , publicat la 24 ianuarie de către Agenția UE pentru droguri, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie  (EMCDDA) și Europol războiul  Rusiei împotriva Ucrainei a contribuit  la schimbarea tiparelor de trafic, unele rețele criminale căutând rute alternative. Analiza descrie piața europeană a heroinei (cel mai frecvent utilizat opioid ilicit), de la producție și trafic, până la distribuție și consum. Patru rute principale sunt folosite pentru traficul de heroină din Afganistan către Europa: Balcanii, Sudul, Caucazul și Nordul.

rutele traficanților

Din punct de vedere istoric, Ucraina a fost folosită ca punct de transbordare și loc de depozitare pentru traficul de heroină de-a lungul rutelor nordice și caucaziene, se arată în analiza realizată de EMCDDA și Europol.

“Transporturile de heroină pe ruta Caucazului au fost direcționate în mod istoric prin portul Odesa, Ucraina, de unde loturile erau fie depozitate în țară, fie expediate direct în porturile din România sau Bulgaria. Conflictul a întrerupt circulația feriboturilor către Odesa din Batumi, Georgia, în timp ce schimburile comerciale au fost redirecționate către România, Moldova sau Bulgaria. Toate aceste schimbări au implicații asupra traficului de heroină”, se arată în raport.

Studiul mai spune că Ucraina, alături de Moldova, a fost, de asemenea, folosită în trecut ca punct de depozitare pentru transporturile de heroină. De exemplu, se crede că unii membri ai rețelelor infracționale turcești (de etnie kurdă) care locuiesc în Germania s-au mutat în Ucraina și în Moldova pentru a înființa societăți de fațadă care să faciliteze depozitarea heroinei care era destinată traficului ulterior către UE. “În pofida invaziei rusești, heroina stocată în prezent în Ucraina ar putea fi transportată în UE”, se arată în raport. “Este probabil ca această transportare să aibă loc pe cale terestră, iar rețelele criminale active în Ucraina ar putea exploata în acest sens circulația refugiaților și a ajutorului umanitar.”

Potrivit studiului, traseul caucazian implică, de obicei, contrabanda cu heroină pe feriboturi care traversează Marea Neagră din Georgia către Bulgaria, România și, până de curând, Ucraina. Mai multe capturi mari de heroină confiscate pe această rută în ultimii ani confirmă faptul că aceasta este folosită pentru a introduce ilegal cantități mari de opiacee din Iran în Europa prin Armenia sau Azerbaidjan și Georgia.

O serie de confiscări recente în Azerbaidjan au implicat heroină traficată în camioane cu mărfuri legale din Iran.

Securitatea sporită de-a lungul frontierei Rusiei cu alte țări europene, precum și sancțiunile împotriva guvernului rus și a fluxului de mărfuri vor reduce, probabil, de asemenea, în mod semnificativ orice potențial trafic de heroină din Rusia către UE prin ruta nordică, se arată în raport.

Analiza mai spune că, în pofida deciziei talibanilor de a interzice cultivarea macului de opiu în Afganistan (ultimele cifre ale UNODC pentru 2023 arată o scădere de 95 % atât a cultivării, cât și a producției ilicite de opiu în această țară), nu există deocamdată semne de penurie de heroină în Europa.

Apropo consumul de droguri generează dependență și se soldează, conform declarațiilor medicilor cu leziuni ale creierului, îmbolnăviri ale ficatului, leziuni ale rinichilor, tremor, hipertensiune arterială, tulburări ale somnului, pareze, îmbolnăviri ale pancreasului, embriopatie la (femeile însărcinate), adică vătămarea copilului în corpul mamei. Toate drogurile au în comun mai multe efecte dăunătoare sănătăţii care duc până și la moarte. Printre acestea se numără: îmbătrânirea prematură, iritabilitate, agitaţie, agitaţie continuă, dureri de cap, ritm alert al inimii, crampe stomacale, stări psihotice, slăbirea sistemului imunitar, tulburări ale dezvoltării fătului, pierderea progresivă a eului, adică tulburări ale funcţiei eului şi ale autocontrolului la nivel corporal, etc.

Sursa:/euneighbourseast.eu/

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button