Circa 350 de familii refugiate din Ucraina vor beneficia de carduri în valoare de 1.500 MDL (echivalentul a 75 EUR) pe parcursul a 3 luni consecutive pentru a-și putea asigura temporar securitatea alimentară și igienică.
Proiectul, derulat de Caritas Cehia și finanțat de Caritas Luxembourg, le va oferi refugiaților demnitatea alegerii în îndeplinirea nevoilor de bază și îi va ajuta la restabilirea sentimentului de normalitate.
Cardurile permit refugiaților să ia decizii personale
Caritas Cehia a început repartizarea cardurilor pentru refugiații adăpostiți în regiunile Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Criuleni și Călărași. Cardurile vor permite refugiaților să ia decizii personale cu privire la produsele igienice și alimentele de care au nevoie.
”Vom distribui cardurile către circa 350 de familii refugiate. Ele vor permite ucrainenilor aflați în refugiu să achiziționeze o gamă largă de produse igienice și alimentare de bază, cu excepția alcoolului și produselor de tutun”, a explicat Anastasia Vasiliev, coordonatoarea proiectului.
Cardurile vor fi acordate celor mai vulnerabile familii de refugiați ucraineni precum femeilor însărcinate și singure, familiilor cu doi sau mai mulți copii, persoanelor cu dizabilități sau afecțiuni cronice și persoanelor în etate, găzduite în Criuleni, Călărași, Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești.
„Vârsta nu îmi mai permite să mă angajez. Cardurile pe care le-am primit astăzi sunt o reală ușurare și îmi despovărează umerii pentru un timp. Voi cumpăra alimentele și produsele de igienă de care am nevoie.” a menționat cu recunoștință o refugiată.
O mamă cu doi copii ne-a mărturisit că cardul primit îi va permite să-și bucure copiii: „Din cauza războiului copiii mei au înțeles, poate prea devreme, ce înseamnă să nu ai bani. Voi merge cu ei la magazin astăzi, iar grație acestor vouchere voi lua produse alimentare, iar copiilor le voi lua dulciuri sau înghețată”.
Persoanele eligibile pentru carduri pot solicita informații adiționale despre distribuirea cardurilor de la reprezentanții APL din Criuleni, Călărași, Comrat, Ceadâr-Lunga și Vulcănești.
Activitatea face parte din cadrul proiectului „Asigurarea securității alimentare și igienice pentru refugiații vulnerabili din Ucraina“, implementat de Caritas Cehia cu suportul Caritas Luxembourg.