Curtea Constituțională (CC) a confirmat astăzi rezultatul referendumului republican constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.
Decizia a fost pronunțată de președintele CC, Domnica Manole, după câteva ore de deliberări. Hotărârea este definitivă și se publică în Monitorul Oficial. Magistrații Sergiu Țurcan și Vladimir Țurcan au prezentat opinii separate.
„Curtea Constituțională confirmă rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024”, a spus Domnica Manole.
Pe 26 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat CC documentele și materiale necesare confirmării rezultatelor referendumului republican.
Potrivit Codului electoral, în termen de 10 zile, CC examinează actele remise de Comisie și confirmă sau infirmă, printr-o hotărâre, rezultatele referendumului republican.
În ședința de 25 octombrie, CEC a declarat valabil referendumul republican constituțional din 20 octombrie și a aprobat procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votării.
Astfel, în baza proceselor-verbale privind totalizarea rezultatelor votării la referendum întocmite și aprobate de consiliile electorale de circumscripție, Comisia a constatat o prezență la urnele de vot de 50,72%. Astfel, 1 532 264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, 1 531 392 de alegători au participat la votare. Din numărul total de 1 488 874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 749 719 persoane, iar pentru opțiunea NU – 739 155 de persoane.
La referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent, cetățenii au răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova prevede completarea Constituției cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și a ireversibilității parcursului european al țării noastre.
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană va fi declarată drept obiectiv strategic al țării.
Referendumul republican constituțional a fost organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.