Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa. Este una din concluziile raportului unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie.
Prelevarea probelor a fost desfășurată în perioada 07.09.2023 – 29.09.2023. Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat.
„Un indicator important al calității este cantitatea procentuală și uniformitatea glazurii de gheață care acoperă peștele și produsele pescărești congelate. Aceasta trebuie să fie prezentă și continuă, cu un aspect curat și transparent. Aglomerarea gheții sub formă de strat gros, compact și cu nuanțe roșiatice indică decongelarea și recongelarea, semnalează deteriorarea produsului”, scrie în Raportul privind rezultatele implementării programului de control al calității peștelui și produselor pescărești congelate referitor la conținutul glazurii de gheață despre indicatorii pe care ar trebui să le aibă produsele congelate, publicat
de ANSA.
Potrivit sursei, „consistența brichetei de pește congelat trebuie să fie fermă, iar, la lovirea acesteia cu un obiect dur, ar trebui să se perceapă un sunet clar. Suprafața brichetei trebuie să fie curată, cu aspect și culoare normală, fără semne de deshidratare sau îngălbenire, care ar putea indica oxidarea”.
Programul desfășurat de ANSA s-a concentrat pe evaluarea peștelui congelat în privința etichetării țării de origine, etichetării speciilor, greutăților nete și procentului de glazură. În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente, pe etichetă.
Programul dat a avut ca scop prevenirea înșelăciunii economice, în special a practicilor frauduloase legate de creșterea artificială a greutății nete. Aceste acțiuni frauduloase au potențiale consecințe economice semnificative și pot afecta încrederea consumatorilor.
Mai mult decât atât, obiectivul este și protejarea sănătății publice, asigurând că consumatorii primesc produse sigure și corect etichetate.
Ca rezultat, s-a stabilit că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă.
În celelalte 40 de probe neconforme s-a constatat:
– marcarea necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de glazurare – 21 de cazuri;
– necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj – 39 de cazuri.
Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.
În șase probe prelevate s-a depistat un conținut de glazură (gheață) egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat.
ANSA recomandă consumatorilor să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață. Pentru a remedia neregulile constatate, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor vor continua verificările la întreprinderile importatoare și cele care preambalează peștele și produsele din pește identificate ca necorespunzătoare.
În cazul în care abaterile nu vor fi remediate, specialiștii ANSA vor întocmi planuri de remediere și procese-verbale de contravenție cu aplicarea amenzilor corespunzătoare.
De asemenea, vor prescrie operatorilor rechemarea produselor de pe piață până ce se vor conforma cu cerințele de etichetare.
Victoria Popa, Gazeta de Chișinău
Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partener al proiectului în municipiul Chișinău este Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău” care implementează proiectul „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”.