La 27 ianuarie, 2023, a avut loc discuția publică cu tema „Monitorizarea avansării reformei de descentralizare: lecții învățate și provocări de viitor”
Discuția a fost organizată de Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” cu suportul Programului Comunitatea Mea, finanțat de USAID.
În cadrul evenimentului, a fost prezentată experiența de monitorizare a reformei de descentralizare prin prisma indicatorilor santinelă și a fost facilitată o discuție în care s-au întrunit reprezentanții autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai societății civile și partenerii de dezvoltare.
Participanții la discușție au reiterat că subiectul descentralizării rămâne unel important pentru guvernare, iar principalele concluzii trebuie să se refere la monitorizarea avansării reformei; direcțiile de viitor pentru o Administrație publică transparentă și responsabilă în contextul noilor circumstanțe privind Reforma administrației publice; provocările privind datele deschise și actuale despre descentralizării și identificarea oportunităților de facilitare a unui efort conjugat pentru continuarea susținerii și promovării reformei de descentralizare.
Potrivit discuțiilor, pe parcursul anului 2022 au fost realizați pași importanți pentru avansarea reformelor care urmează să faciliteze descentralizarea. Acum, Guvernul Republicii Moldova este în proces de finalizare a proiectului de Strategie privind Reforma administrației publice pentru perioada 2023-2030, care urmează a fi publicată spre consultare publică la finele lunii februarie.
Igor Boțan, Director executiv, ADEPT: „Acum dacă ne uităm la conceptul pe care l-a elaborat guvernul, foarte necesar și cred că s-a procedat corect – ca un concept să anticipeze strategia pentru că acesta arată liniile directorii iar cei care au lucrat asupra lui au trebuit să facă o revizie a tuturor documentelor adoptate în ultimul deceniu astfel încât să se găsească care au fost cauzele când nu au fost aduse până la capăt până la sfârșit cele două reforme. […] Spre deosebire, acest concept care anticipează viitoarea strategie este că pentru prima dată pentru amalgamare se oferă un stimulent financiar. Este corectă această abordare pentru că oamenii din Republica Moldova au o anumită experiență cu exercițiile de reforma administrativă anterioară, această experiență așa cum nu este cea mai fericită și noi ca organizație care ne-am propus să monitorizăm acest proces în baza unor indicatori care sunt publici și care oferă o imagine de ansamblu asupra avansării pe diferite domenii”.
Igor Talmazan, Secretar general al Guvernului: „Reforma descentralizării este un document destul de consistent bine structurat și bazat pe o analiză. La această etapă aș vrea ca noi să avem într-adevăr o consultare și o participare cât mai largă în tot ceea ce ține de elaborarea și planificarea activităților pe viitor. Vom avea o descentralizare efectivă doar atunci când vom avea analiza completă și detaliată a fiecărei atribuții în parte”.
William Trigg, Șeful Diviziunii Democrație și Guvernare, USAID; „Este foarte important ca politicile să fie bazate pe evidențe și în acest sens societatea civilă trebuie să conlucreze strâns cu administrația publică locală și centrală pentru ca reforma să fie implementată eficient. Acest lucru este și mai important în contextul în care rezultatele trebuie să fie monitorizate de la bun început, vreau să reiterez încă o dată dedicația și angajamentul USAID să continue să sprijine procesul de centralizare întru consolidarea autonomiei locale și altor autorități este unul din obiectivele prioritare ale USAID pentru Moldova”