Dubăsari

Prioritar trebuie să fie accesul oamenilor la servicii

Reforma administraţiei  publice se plămădește demult. Au fost elaborate trei scenarii pentru realizarea ei, doar că pentru mediatizarea și aplicarea ei în practică celor care au cerut-o și celor care au elaborat-o nu le-a ajuns voință politică și au pasat ”cartoafa fierbinte” succesorilor la putere. În vara anului trecut, 2020, premierul Ion Chicu a semnat o dispoziție cu privire la grupul de lucru care se va ocupa de elaborarea reformei administrației centrale și locale.Primarii actuali analizează bine cele trei scenarii și vin cu propuneri reieșind din situația reală din teritoriu, nu în baza viziunilor de la fereastra unui birou din capitală. Congresul Autoritățiilor Locale din Moldova (CALM) încercă să intervină ca reforma preconizată să fie viabilă și de folos societăţii. Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, pledează pentru a pune la baza eventualelor schimbări experienţa și părerea primarilor, consilierilor locali pentru că: ”O democrație locală, o primărie, mai mică sau mai mare, reprezintă un element de bază al democrației…”

Primarul comunei Coșnița, Dubăsari, Alexei Gafeli (în fotografie) a analizat cele trei scenarii pentru reforma teritorial – administrativă propuse de Executiv și este îngrijorat de faptul că, indiferent de scenariul ales, pe platoul Coșnița se va păstra doar o primărie la trei localități cu 12 mii de locuitori, transmite calm.md:

– Nu cred că putem vorbi despre inițierea unei reforme dacă nu avem digitalizate toate bazele de date. În 2021, prin două click-uri nu putem afla cine sunt rudele de gradul I ale unei persoane care a decedat, ce domiciliu are, etc, și vorbim despre micșorarea numărului primăriilor sau despre facilitarea accesului la servicii pentru oameni. Fără e-guvernare pur și simplu nu vom putea trece la următoarea etapă.

Gafeli
Alexei Gafeli, primarul comunei Coşniţa, r. Dubăsari

Credea anterior și Alexei Gafeli că nu vom supraviețui dacă în următoarea perioadă nu vom tăia în dreapta și în stânga numărul de primării.

„Analizând însă mai profund lucrurile am înțeles că inițial trebuie să avem acces la date și servicii, astfel încât cetățenii să poată primi un certificat necesar, lucru posibil și necesar de a fi realizat în următorii trei ani.” În primăria Coșnița sunt mai mulți angajați decât în organigrama propusă de grupul de lucru condus de Nicolae Eșanu pentru o primărie de trei ori mai mare. Se lasă impresia că nu se înțelege ce înseamnă evidență contabilă, că trebuie să existe un specialist responsabil de asigurarea evidenței bunurilor materiale, salarizare, achiziții publice, atragerea investițiilor etc. Mâine-poimâine vor mai fi încă trei patru teritorii de gestionat și va fi un haos total.”

Fără raioane se poate , fără primării – mai greu

În afară de aceasta, Alexei Gafeli crede că propunerile ce se regăsesc în conceptul de reformă propus de grupul Eşanu nu neapărat vor diminua din costurile pentru întreținerea APL de nivelul I: „Chiar dacă vor fi mai puține primării, va fi nevoie de mai mulți specialiști. Nu cred că se va resimți o problemă dacă reformăm nivelul II, avem structuri care le pot completa pe acestea. Ulterior vom putea optimiza nivelul I.”

Nicolae Eșanu, șeful grupului de lucru pentru elaborarea reformei administrației centrale și locale, recunoaște că despre reforma respectivă a discutat doar cu șefii partidelor care au trecut în Parlament.

Pentru primarul de Coșnița ideal ar fi depolitizarea funcției de primar:

„Astăzi ești cu un partid care te susține, mâine viziunile tale nu coincid cu ale celor de la putere sau partidul tău pierde alegerile și oamenii din spatele tău rămân să sufere. Am fost martori la o sumedenie de asemenea cazuri. Cred că e real să micșorăm numărul consilierilor locali, iar primarul trebuie să aibă drept de vot decisiv în Consiliul local.”

Nicolae Eșanu, șeful grupului de lucru pentru elaborarea reformei administrației centrale și locale, admite că: „Scopul reformei este crearea autorităților publice locale capabile să ofere cetățenilor servicii de calitate. Iată o întrebare: dacă într-un sat este doar un primar, un viceprimar, un secretar și un funcționar de cadastru, despre ce fel de servicii calitative putem vorbi, dacă acesta trebuie să se descurce atât în probleme de drept, cât și în cele de sănătate? De fapt, această reformă trebuie să se desfășoare în câteva etape. Aceasta înseamnă: mai multe servicii, apropierea serviciilor de nevoile cetățenilor etc. Însă, la noi, totul este legat de acest proces de descentralizare, să întoarcem resursele, competențele…”

E.Chiriac

Citiţi şi:  Primăvara la Coşniţa a demarat cu o adunare a satului (video)

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button