Locuitorii care depind de magistrala de apă de pe str. 31 August din or. Criuleni ar putea fi beneficiarii unei magistrale noi, odată ce Consiliul Orășenesc Criuleni a votat, cu 14 voturi „pro”, alocarea a unui milion de lei pentru a o schimba.
La 18 septembrie, 2023, consilierii or. Criuleni au acceptat alocarea acestei sume, ca primă tranșă din necesarul de 4,2 milioane de lei, la cât a fost estimată schimbarea tronsonului cu lungimea de 1200 m, cuprins între intersecțiile străzii centrale cu străzile Ștefan-cel-Mare și Orheiului.
„S-a constatat o dinamică constantă a creșterii încasărilor la impozitul pe venit, în urma majorării salariiilor. În urma depunerii demersului de către Olga Ohințeva, administratoarea IM „Comunservice”, se propune schimbarea acestei țevi, ca să fie din materiale ecologice și inofensive pentru populație” – informa contabila-șefă, Svetlana Sclifos, prezentând proiectul deciziei.
„Este nevoie să avem și pe această porțiune o țeavă din poliplopilen, cum este pe microraionul nr. 2, finanțat de programul „Satul European”, cu atât mai mult că pe acest sector adesea au loc avarii, și recent, în fața casei de cultură, ați văzut, s-au făcut lucrări. Pentru acest proiect sunt necesari 4,2 mln de lei, dar alocăm acest milion, ca primăria să aibă posibilitate să înceapă lucrările. Este o țeavă veche din asbest, care adesea se și fisurează. Recent ați văzut lucrările de reparație, care s-au desfășurat lângă casa de cultură.” – a adăugat Vitalie Onișciuc, președintele comisiei buget, care a adăugat că avizul comisiei este pozitiv.
„Lucrările de schimbare a acestei magistrale, de pe 31 August, la fel ca și schimbarea magistralei de pe str. Ștefan-cel-Mare, cu regret, nu au fost incluse în proiectele celor două microraioane, nr. 1 și nr. 2, pur și simplu s-au omis aceste străzi. S-au scăpat din vedere vreo câteva stradele, care pur și simplu nu au fost incluse în proiect. Pe str. Ștefan-cel-Mare avem vreo 40 de gospodării, care au rămas în afara proiectului. Reiese că acum, când apeductul din microraionul nr. 2 este la final, țevile fiind schimbate pe noi, va trebui să căutăm soluții cum să unim aceste apeducte noi la magistrala veche din asbest. Am întrebat pe proiectantă, cum de a admis această scăpare, la care mi-a răspuns, că așa a fost sarcina tehnică” – a spus Olga Ohințeva, administratoarea întreprinderii, la 12 septembrie, când echipa de muncitori a fost surprinsă asupra reparării fisurii la magistrala din asbest.