Ministerul Culturii a aprobat, la 9 iulie, curent, Calendarul activităților culturale al Programului Național „Acces la cultură”, apelul I, sesiunea 2025.
Potrivit documentului, primele 40 de inițiative culturale din întreaga Republică Moldova din cele 159 preselectate vor beneficia de finanțare. Bugetul total al acestora este de 10,5 mln lei.
Ministerul Culturii accentuează, într-un comunicat de presă, că „Programul „Acces la cultură” înseamnă evenimente care conectează generații; ateliere și spectacole care trezesc imaginația; proiecte care pun în lumină patrimoniul, tradițiile și talentul local. Acces la cultură nu e doar un slogan – e o misiune. Pentru că acolo unde ajunge cultura, crește și speranța.”
Calendarul include denumirea mai multor evenimente culturale care se vor desfășura în localitățile rurale și urbane ale Republicii Moldova, printre care se numără și cele din raioanele Criuleni și Dubăsari.
Spre exemplu, Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” va aduce proiectul „Povești care unesc” în 15 localități din Republica Moldova, printre care satul Oxentea, r. Dubăsari și s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni.
Biblioteca Publică pentru Copii Molovata, r. Dubăsari, va desfășura în localitate propriul proiect cu genericul „Europovestea – Club de carte pentru copii”, în perioada iulie-decembrie 2025. Proiectul include ateliere de ilustrat povești, călătorii imaginare prin țările de origine ale personajelor îndrăgite sau întâlniri cu scriitorii.
Vera Oxente, șefa Bibliotecii Publice pentru Copii din Molovata, ne-a informat că a depus inițial un proiect mai amplu, care includea și achiziție de carte, și dotarea spațiului bibliotecii cu cele necesare, dar că Hotărârea Guvernului, prin care s-au aprobat proiectele culturale, nu prevedea cheltuieli de acest fel. Din aceste considerente a decis să se limiteze doar la activitățile cu utilizatorii, în așteptarea altor apeluri, care poate vor aduce și alte schimbări în loca. Biblioteca Publică pentru Copii este unica instituție de acest fel din sat (cea pentru adulți a fost închisă), așa că toți utilizatorii, care sunt acum peste 550 la număr, îi calcă pragul, cu diferite ocazii.
Concursuri, concerte, activități de stimulare a creativității sau de promovare a cititului, a portului popular sau folclorului, a personalităților marcante locale din domeniul culturii – toate le puteți vedea în calendarul propriu-zis, accesând linkul necesar.
Ministerul Culturii menționează, că finanțarea celorlalte proiecte preselectate va continua, în paralel cu definitivarea bugetelor și planificarea activităților, în timp ce Ministerul Culturii se află în pregătiri pentru lansarea celui de-al doilea apel, la care pot depune proiecte atât instituțiile publice din domeniul culturii, cât și asociațiile obștești ale căror activitate are drept scop promovarea culturii.