Est-CurierPolitic

Prim-Ministrul României – cetățean de onoare al s. Corjova r. Criuleni

În urma votului unanim a 8 consilieri din 11, câți au fost prezenți la ședința consiliului local Corjova, r. Criuleni, la 13 decembrie 2023, Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu, a devenit cetățean de onoare al acestui sat.

Titlul i-a fost acordat, după cum scrie în decizia cu pricina, pentru „contribuția nemijlocită în susținerea identității comune a cetățenilor de pe amble maluri ale Prutului, a drumului de integrare europeană și națională a Republicii Moldova, a dezvoltării democrației și statului de drept în Republica Moldova, a revigorării limbii române din stânga Prutului după lunga perioadă de ocupație rusă a Basarabiei, ajutorul acordat cetățenilor/ localităților din Republica Moldova, inclusiv celor din satul Corjova r. Criuleni, în depășirea impactului invaziei ruse în Ucraina”.

„Diploma ce confirmă acordarea titlului a ajuns la Guvernul României, atunci când am fost noi, un grup de  corjoveni reuniți în ansamblul folcloric „Mărgăritare basarabene”, să colindăm cabinetul de miniștri român, în ajun de Crăciun. Dl Ciolacu nu era la acel moment în țară, așa că am lăsat documentul colegilor domniei sale, să-i fie transmis ulterior” – a spus Victoria Antoci, secretata consiliului local Corjova, la solicitarea redacției.
În decizia consiliului se menționează că inițiativa îi aparține primarului localității, Gheorghe Ojog. L-am întrebat dacă l-a găzduit vreodată pe Marcel Ciolacu la Corjova și ce anume l-a determinat să inițieze acest gest.

„Urmează să-l invităm încă pe dl Ciolacu, dar cred că merită acest titlu pentru că, în opinia mea, Guvernul României desfășoară o politică corectă față de Republica Moldova, prin faptul că a permis bugetelor locale din țara sa să aloce surse financiare localităților cu care sunt înfrățite în Republica Moldova. În anul 2023, datorită finanțărilor din partea localităților cu care Corjova are acorduri de înfrățire, satul nostru a beneficiat de cca 500 de mii de lei românești, ceea ce este peste 2 mln de lei moldovenești, pe care i-am investit în localitatea noastră. De când guvernul român a permis acest lucru, satul nostru a valorificat peste 3 mln de lei în proiectele locale” – a precizat Gheorghe Ojog.

Am solicitat și reacția lui Marcel Ciolacu, prin intermediul consilierului său de comunicare, din care dorim să aflăm cum a reacționat la faptul acordării domniei sale titlului de cetățean de onoare al Corjovei. În cazul în care vom primi răspunsul, îl vom publica. 

„Mărgritare basarabene” colindă în holul Palatului Guvernului.
Petru Pănuță cu fluieriștii din Corjova, la Guevrnul României.
Diuscipolii coregrafului Ruslan Sitișco, reuniți sub numele „Țărăncuța”, din Slobozia Dușca, au făcut echipă cu corjovenii în turneul prin România.

Imagini: Facebook//Guvernul României.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button