DubăsariEst-CurierSocial

Pompierii fac apel la cetăţeni să nu mai ardă uscăturile!

În condiții de umiditate redusă din primăvara curentă, vânt puternic, orice scânteie poate şi chiar provoacă incendii de proporții. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, de la începutul anului şi către data de 1 aprilie 2022, pompierii au realizat peste 5815 de misiuni de lichidare a focarelor de ardere a vegetaţiei uscate. Incendiile scăpate de sub control, majoritatea puse intenţionat, au compormis peste 42 000 ha de teren în toată Moldova!

În perioada dată, pe teritoriul r. Dubăsari, salvatorii au intervenit la lichidarea a 65 de focare de ardere a vegetației, care au afectat peste 132 ha de teren.

Pentru identificarea cetățenilor care incendiază iarba, miriștea și gunoiul menajer acumulat în urma lucrărilor sezoniere de salubrizare, Servicul Prevenție al Secției Situaţii Excepţionale Dubăsari, în comun cu Inspectoratul de Protecție a Mediului și Inspectoratul de Poliție Dubăsari, desfășoară zilnic razii în localitățile raionului. În timpul acestor razii se desfășoară și măsuri de informare a populației, fiind atenționate mai multe persoane, iar cetățenii care au provocat incendierea vegetației sunt sancționaţi conform legislației în vigoare.

Oamenii sunt avertizaţi, inclusiv prin pliante, despre pericolul incendierii gunoiului şi răspândirii necontrolate a focului.

În timpul raziilor comune, persoanele care efectuau lucrările de primăvară pe câmpuri sauîn gopodării au fost atenționațe cu  privire  la  măsurile  de  prevenire a incendiilor de vegetație. 

Câţiva cetăţeni, însă, au fost sancţionaţi pentru acţiunile lor. Este vorba de un locuitor al s.Marcăuți, pe numele căruia a fost întocmit  un  proces-verbal cu aplicarea amenzii în sumă de 1200 lei, pentru că a incendiat vegetația uscată. În s. Holercani, la fel, a fost amendat un cetăţean, iar amenda aplicată  a fost de 3 mii de lei. În acest context, pompierii vin cu un apel față de oameni: să nu se aventureze să aprindă vegetația uscată, gunoiul menajer, stufărișul! O simplă scânteie dezvoltă incendii de proporții, în urma cărora au de suferit plantele și animalele de câmp, dar şi stratul fertil al solului. În condiții de umiditate redusă, temperaturi ridicate și vânt puternic, incendiile se răspândesc cu repeziciune. În situații de risc, cetăţenii sunt rugaţi să apeleze de urgență Serviciul 112.

SSE Dubăsari

Acest cetăţean a fost sancţionat cu amendă de către inspectorul de mediu din r. Dubăsari, pentru că a dat foc gunoiului de pe deal
În activitatea de informare şi prevenire sunt implicaţi inspectori din trei structuri: poliţie, inspecţie de mediu şi serviciul situaţii excepţionale

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button