Ploile și imtemperiile din seara de 11 iunie și noaptea de 12 iunie, 2024, au cauzat mai multe neplăceri și pagube locuitorilor și agenților economici din unele localități ale r. Criuleni.
Membrii Comisiei situații excepționale a r. Criuleni, care s-a desfășurat la 12 iunie, s-a discutat despre pagube cauzate de furtună. Șeful Secției Situații Excepționale Criuleni, Alexandru Cebotari, a raportat că echipa pe care o conduce s-a deplasat pentru a debloca traseul dintre Hrușova și Boșcana, unde a căzut un copac peste traseu, și la Miclești, unde a fost nevoie de a defrișa și a înlătura de pe carosabilul drumului, care duce spre Peresecina, 26 de arbori, rupți de către vântul violent. Șapte angajați ai serviciului au fost implicați, cu două autospeciale în această deblocare.
Membrii comisiei s-au deplasat în dimineața zilei de 12 iunie în localitățile Pașcani, Ratuș, și au raportat ulterior pagube materiale în una din gospodăriile țărănești din Ratuș, unde la o fermă a fost smulsă o prelată cu care a fost acoperit adăpostul pentru oi. Animalele nu au avut de suferit. La depozitele a două instituții de stat – Institutul „Porumbeni” și Stațiunea experimentală Pașcani – au fost descoperite depozitele. În primul caz au fost deteriorate cca 400 de foi de ardezie de pe un depozit, iar în al doilea – 1200 de foi de ardezie și cca 1000 metri pătrați de acoperiș din ruberoid.
Vântul puternic a lăsat fără energie electrică, parțial sau total, cca 20 de localități din r. Criuleni, angajații rețelelor electrice fiind implicați, pe parcursul zilei, la înlăturarea consecințelor. Șeful SA „Drumuri Criuleni”, Alexandru Popov, a raportat căderea a 12 arbori de-a lungul unor drumuri, dar care nu au periclitat circulația rutieră.
Pe parcursul a 24 de ore, inclusiv a perioadei în care a fost alertă meteo, la IP Criuleni au parvenit 11 solicitări, prin intermediul 112, majoritatea având temei incidente legate de consecințele furtunii (de ex., un copac căzut peste o gospodărie la Măgdăcești sau mai multe case decopertate la Cruglic), a informat Alexandru Ursu, șeful inspectoratului.
Alexandru Carțîn, președintele Comisiei raionale situații excepționale și al raionului, a informat, că a discutat cu fiecare dintre primarii din r. Criuleni. „În fiecare localitate s-a întâmplat câte ceva, dar primarii au spus că se descurcă cu forțele proprii” – a menționat Carțîn. Dispoziția comisiei a fost plasată pe pagina web a consiliului.