Munca neremunerată în folosul comunității (MNFC) este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate, în urma comiterii unei infracțiuni/contravenții au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată pentru aceasta.
MNFC reprezintă o activitate în beneficiul societății, pe care o desfășoară o persoană pedepsită/sancționată fără a fi plătită pentru desfășurarea acelei munci.
MNFC se stabileşte ca pedeapsă penală pe un termen de la 60-240 ore, iar în calitate de sancţiune contravenţională de la 10-60 ore şi este executată de la 2 la 4 ore pe zi. În cazul în care condamnatul nu este angajat în câmpul muncii sau studii, la solicitare scrisă poate executa până la 8 ore pe zi.
90 % din hotărârile parvenite spre executare la Biroul de Probațiune Criuleni persoanele sunt recunoscute vinovate în comiterea contravențiilor/infracțiunilor ce ține de violența în familie și conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate.
MNFC se execută la locul de trai al condamnatului/ contravenientului, la obiectele cu destinaţie socială. De regulă, munca în folosul comunității se efectuează în cadrul primăriilor și unităților subordonate acestora, dar și în cadrul altor instituții ce se regăsesc în baza de date cu instituțiile din comunitate, constituită la nivel national.
Astfel pe parcursul anului 2023-2024 subiecții probațiunii din cadrul BP Criuleni au executat diverse lucrări cum ar fi: reparația încăperilor din cadrul primăriilor s.Dubăsarii Vechi, s.Răculești, s.Bălăbănești, s.Zăicana, s.Izbiște, caselor de cultură din s.Onițcani, s.Dubăsarii Vechi, s.Cimișeni, s.Hrușova, instituțiilor de învățământ preșcolar din s.Cruglic, s.Hrușova, s.Bălăbănești reparația și renovarea terenurilor de joacă din s.Ratuș, s.Drăsliceni, s.Onițcani, s.Bălăbănești, plantarea arbuştilor și copacilor în s.Drăsliceni, s.Dubăsarii Vechi, s.Corjova, s.Bălăbănești, s.Slobozia Dușca, s.Boșcana, s.Cruglic, or.Criuleni, reparația sistemelor de apeduct la Hrușova, Boșcana, reparația sistemelor de electricitate la Centrele de Sănătate din s.Hrușova, s.Boșcana, s.Zăicana, reparația stației de așteptare în s.Hrușova, vopsirea bordurilor, salubrizarea cimitirelor și a satelor, evacuarea deșeurilor, întreținerea și curățenia zonelor verzi, întreținerea și amenajarea spațiului public stradal etc.
Au existat situații în care, persoanele sancționate care au executat obligația de a presta muncă în folosul comunității în anumite instituții publice, au primit oferte de angajare din partea acestora în or.Criuleni, s.Cruglic, s.Hrușova. Acesta este un element important al procesului de reabilitare pe care îl traversează persoanele sancționate și care conduce implicit la creșterea stimei de sine dar, în același timp, poate reprezenta și o bună premisă pentru o integrare socio-profesională ulterioară.
În caz de eschivare cu rea-voinţă a condamnatului/contravenientului de la munca neremunerată în folosul comunităţii, aceasta se înlocuieşte cu înschisoare/arest contravenţional, calculându-se o zi de înschisoare/arest contravenţional pentru 2 ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Astfel pe parcursul anilor 2023-2024 au fost înaintate către instanța de judecată 24 de demersuri privind înlocuirea sancțiunii/pedepsei cu închisoare dintre care 11 au fost admise.
MNFC contribuie la micşorarea numărului de persoane deţinute în penitenciare şi, respectiv, a cheltuielilor statului pentru întreţinerea acestora. Majoritatea persoanelor condamnate la această pedeapsă nu sunt criminali periculoşi şi nu prezintă pericol pentru societate. Astfel li se oferă o şansă de a se corecta şi a rămâne în mediul familiar, pentru a nu mai comite alte infracţiuni/contravenţii. Munca neremunerată în folosul comunităţii poate constitui prin urmare un mod pozitiv de a-l face pe delicvent să aducă o compensaţie pentru infracţiunile comise şi poate stimula dezvoltarea personală şi respectul de sine.
Pe parcursul anului 2023 în raionul Criuleni au fost executate 18536 ore, ceea ce constituie circa 383 880 lei în economisirea bugetelor locale.
Biroul de Probațiune Criuleni continuă să lucreze în strânsă colaborare cu comunitățile locale pentru a promova reintegrarea și pentru a contribui la crearea unor societăți mai sigure și mai responsabile. Aducem mulțumiri persoanelor implicate întru punerea în aplicare și executare a hotărârilor judecătorești.
VLAS Fiodor, șef Biroul de Probațiune Criuleni.
Foto Biroul de Probațiune Criuleni: persoane condamnate MNFC, executând lucrări publice: