
Ministerul Mediului a anunțat astăzi care este obiectivul campaniei de plantare a pădurilor pregătită pentru primăvara anului 2025. Lansarea campaniei de plantare 2025 a avut loc în s. Geamăna, r. Anenii Noi. La eveniment au participat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu împreună cu Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”.
Astfel, pe 1 martie, în prima zi a primăverii, în satul Geamăna va fi organizată o acțiune de amploare pentru plantarea a 30 de hectare de pădure. Totodată, vor fi disponibile alte peste 120 de locații pentru plantare, în toate raioanele din țară. Acestea pot fi găsite pe site-ul oficial al Agenției „Moldsilva”, accesând butonul ,,Participă la plantări primăvara 2025”.
Pe lângă cele 30 de hectare de pădure care vor fi plantate în localitatea Geamăna, campania de împădurire din această primăvară are un obiectiv ambițios: extinderea și reabilitarea a 3.500 de hectare de pădure la nivel național, prin plantarea a peste 8 milioane de puieți. Această inițiativă reprezintă un pas important pentru creșterea suprafețelor împădurite și consolidarea eforturilor de protecție a mediului.
Totodată, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a mulțumit primarilor care au alocat teren pentru împădurire. Până în prezent, peste 50% dintre primăriile din țară au răspuns apelului Ministerului Mediului, oferind terenuri pentru plantare.
De asemenea, ministrul a îndemnat și celelalte primării din țară să urmeze exemplul satului Geamăna și să contribuie activ la extinderea suprafețelor împădurite. De asemenea, a subliniat importanța unui efort comun, lansând un apel către sectorul privat, societatea civilă și toți cetățenii să se alăture acestui demers esențial pentru viitorul ecologic al țării.
Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, a spus că la Geamăna vor fi plantate peste 30 de hectare, iar pentru asta se vor folosi aproximativ 140 de mii de puieți. În toată republica, plantările și reabilitarea vor atinge cel puțin 7.000 de hectare, cu posibilitatea de a depăși această țintă, în funcție de condițiile meteo favorabile și de mijloacele financiare disponibile. Durbală a mai spus că pentru ca următoarele plantări să fie asigurate cu puieți suficienți, va fi nevoie de recoltat aproximativ 250.000 kg de semințe forestiere, acesta fiind un angajament al instituției în campania dată, care va avea suicces doar dacă se implică suficient și cetățenii.
Campania de împădurire primăvara 2025 face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor #GenerațiaPădurii, inițiat de Președinta Maia Sandu, prin care vom planta 145.000 de hectare până în 2032.
În primii doi ani de la lansarea Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor au fost plantate peste 15.000 de hectare de pădure, cu o investiție de peste 300 de milioane de lei. Un pas semnificativ în extinderea acestui efort îl reprezintă acordul istoric de finanțare semnat în 2024 între Ministerul Mediului și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro. Această finanțare va permite plantarea a încă 63.000 de hectare de pădure și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestui program ambițios.
Mai multe detalii vedeți în comunicatul Ministerului Mediului.