Seceta a lovit dur în sectorul zootehnic. Deși în raionul Criuleni creșterea bovinelor și caprinelor e preponderent în gospodăriile auxiliare, proprietarii cu greu fac față provocărilor. Din acest considerent și prețul lactatelor a crescut cu 5-10 lei. Cumpărătorii se conformează ofertei, căci înțeleg situația.
”Procurăm mai rar brânză, smântână, dar nu putem renunța la ele. Înțelegem că nu-i ușor să ții o vită acum. Trebuie să ai nutreț ca să ai lapte bun, dar dacă în jur e doar iarbă uscată…”– zice Maria, altă dată – vizitatoare frecventă, a halei de lactate la piața din Criuleni.
Natalia, Slobozia-Dușca: ”Am două vaci mulgătoare pe care le voi păstra, căci altă sursă de venit nu am, dar vițeiii trebuie să-i vând, căci nu o să am cu ce-i hrani până în primăvară. Am adunat oleacă de ciocleji de pe deal, am mai avut și lucerna, dar e puțin pentru a ieși din iarnă.”
Doamna Elena de la Hârtopul Mare ține animale din plăcere, dar și din necesitate: ”E greu să întreții acum animale în gospodărie, dar dacă nu cresc eu, nu are altul… dispare tradiția. Pe timpuri în sat erau trei rânduri (cirezi), cu vreo 300 de bovine… acum au ramas vreo 10-15 vaci. Nu ne putem limita doar la produsele din magazine. Cu seceta asta e costisitoare și creșterea furajelor -trebuie să avem și sfeclă, şi orz, că lapte doar din iarbă uscată nu vei avea. Ne mai ajutăm între săteni și ne descurcăm. Cu pensia de 1400 lei pe care o primesc pentru 42 ani de muncă zilnică, dacă nu ții ceva în gospodărie, e greu să reziști…”
Miercuri 30 septembrie Guvernul a modificat Hotărârea nr. 1115/2016 cu privire la unele măsuri de prevenire a introducerii pestei porcine africane . S-a propus abrogarea interdicţiei de import din Ucraina a materiei prime pentru furaje, furaje combinate, furaje complementare, preamestecuri şi furaje complete. Astfel s-a decis pentru a garanta accesul populaţiei la produse alimentare suficiente şi calitative, de origine animală şi vegetală, și a consolida securitatea alimentară naţională.
Nota informativă a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului motivează această hotărâre: „Lipsa de precipitaţii în perioada de toamnă-iarnă şi primăvara timpurie, precum şi rezerva minimă de umezeală productivă în stratul de sol au dus la compromiterea semănăturilor de toamnă în proporţie de 25% în regiunea de nord şi până la 60-100% – la centru şi sud. Din cele 303 mii de hectare de semănături examinate de comisiile speciale locale, 259 mii de ha s-au dovedit a fi afectate, fiind astfel compromisă semnificativ recolta de cereale din prima şi a doua grupă, care servesc drept bază furajeră pentru sectorul zootehnic”.
Ridicarea restricţiilor la importul furajelor din Ucraina ar contribui la asigurărea sectorului avicol, bovin, ovin şi porcin cu materie primă pentru hrană, evitărea diminuării şeptelului de animale, precum şi a creşterii costurilor de producere.
Vestea a generat o rază de speranță în rândul crescătorilor de animale, însă, până nu vor avea un raspuns și la întrebarea care vor fi prețurile la produsele imporate, aceștia mai zăbovesc cu bucuria.
E . Chiriac
Imagine-simbol.