Est-CurierSocial

Pensiile urmează a fi indexate din 1 aprilie, paralel cu ajustarea valorii lor la creșterea economică

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de azi modificări la cuantumul pensiilor minime, valabile de la 1 aprilie 2024.

Începând cu 1 aprilie, pensia medie va crește cu 262 de lei. Cuantumul majorării constă în valoarea indexării pensiilor cu 6% și ajustarea valorii pensiilor la creșterea economică (creșterea Produsului Intern Brut).

Astfel, ca urmare a indexării, mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă va crește cu 249 de lei și se va majora, după indexare, la 3926 de lei. Totodată, pensia minimă pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare va constitui 2778 de lei.

Indexarea pensiilor se va realiza pentru circa 679 963 de beneficiari, inclusiv 528 666 de beneficiari de pensii pentru limită de vârstă și 98 823 de beneficiari de pensii de dizabilitate.

„Comparativ cu anul 2021, la începutul mandatului acestui Guvern, pensia medie pentru limită de vârstă a crescut de la 2067 la 3926 de lei, ceea ce constituie 90%, iar pensia minimă a crescut de la 1143 la 2778 de lei, o creștere de 143%. În ambele cazuri, creșterea cumulativă a depășit considerabil inflația cumulativă pentru aceeași perioadă.” – spunea în ședință ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. 

Tot astăzi, Guvernul a aprobat indexarea nivelului venitului lunar minim garantat cu 4,2% având în vedere rata inflației la sfârșitul anului precedent. Astfel, după indexare, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 1634 lei pentru un adult și 1700 lei pentru un copil.

Nivelul venitului lunar minim garantat se utilizează la stabilirea prestației de ajutor social. Conform prognozelor, în anul 2024, circa 25 000 familii defavorizate vor beneficia lunar de ajutor social. Mărimea medie a prestației este de circa 2400 lei.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button