E o realizare a mai multor echipe din Republica Moldova și din România.
Viorica Verlan, director-executiv GAL „Inima Nistrului” a prezentat contextul și importanța proiectului transfrontalier pentru localitățile din cadrul GAL-lui respectiv.
Angela Cașcaval, cea care a intuit, după cum recunoștea în cadrul discursului, că acest proiect va fi unul de bun augur, s-a referit la scopul acestuia, partenerii implicați, activitățile-cheie, rezultate așteptate.
– Raioanele Criuleni și Dubăsari au un potențial turistic care trebuie valorificat, să identificăm tradițiile gastronomice și culturale pe care să le transformăm în servicii, care să prevaleze în preferințele turiștilor, spunea Angela Cașcaval.
Proiectul se va desfășura pe parcursul a 18 luni și are drept obiectiv principal promovarea identității culturale comune din zona transfrontalieră, valorificarea patrimoniului gastronomic, tradițiilor locale și a meșteșugurilor autentice, contribuind astfel la dezvoltarea unui turism sustenabil.
Inițiatorii proiectului au obiective ambițioase, inclusiv:
Îmbunătățirea capacităților a 60 de IMM-uri (din România și Moldova) de a inova și diversifica experiențele de turism cultural și gastronomic în zonele rurale.
Crearea unui parteneriat transfrontalier durabil între GAL-urile partenere pentru dezvoltarea turismului rural.
Identificarea și valorificarea tradițiilor culturale și gastronomice locale ca resursă turistică.
Achiziția de echipamente moderne pentru organizarea de evenimente turistice și culturale: o scenă mobilă (România) și o bucătărie profesională în aer liber (Moldova).
Crearea unui calendar comun de evenimente culturale publice transfrontaliere.
Promovarea regiunilor rurale participante și creșterea cu 20% a afluxului de turiști în următorii 3 ani.
Antoci Cristian, reprezentant al GAL „Ștefan cel Mare”, jud. Iași, România și reprezentantele de la Centrul de Excelență de Viticultură și Vinificație din Stăuceni, Republica Moldova și-au împărtășit opiniile și doleanțele referitoare la acest proiect. Au amintit că pe parcurs va fi chestionată mai multă lume, se vor face studii localități ca să identifice anume obiceiurile autohtone.
– GAL „Ștefan cel Mare” activează de 10 ani și întrunește 15 unități teritoriale și unele au reușit să depășească prin prestări servicii cu 50 la sută bugetele locale – povestea Cristian Antoci.
Prezent la solemnitate, președintele raionului Dubăsari, dl Sergiu Grigoriev, sublinia importanța acestor inițiative pentru dezvoltarea raionului ca unitate turistică, asigurând că APL a elaborat Strategia de dezvoltare turistică care va fi aprobată în acest an și prezentată ministerului de resort pentru a fi incluși ca punct de locație turistică în Planul Național și în Strategia Națională din domeniul turismului.
- Primii pași reali au fost făcuți prin constituirea clusterului „ Inima Nistrului”, dar mai avem mulți pași de făcut- spunea Sergiu Grigoriev.
Nadejda Iarmuratii, posesoarea unei pensiuni de la Pohrebea, localitatea unde a avut loc evenimentul, spunea pentru „E.C” că au toate cele necesare pentru a atrage turiștii, de la cazare, bucate până la tradiții locale, specifice zonei nistrene.
De remarcat că desfășurarea acestui proiect presupune și multă cercetare în teren, identificarea informatorilor locali, care ar putea completa o carte și Hartă gastronomică virtuală, cum au făcut partenerii din județul Iași, tot cu genericul „AROME 3T”.