Est-CurierSocial

Parteneri cu acte în regulă şi cu listă definită de proiecte

O înţelegere de cooperare dintre comuna Răculeşti, r. Criuleni, şi comuna Ghiroda, jud. Timiş, România, au semnat, pe data de 7 noiembrie, primarii celor două comune, Vasile Frunza şi Ionuţ Ştănuşoiu.

Evenimentul a avut loc în cadrul unei şedinţe extraordinare a consiliului local Răculeşti, la care au participat opt consilieri locali, numeroşi locuitori ai celor două sate, dar şi echipa din opt persoane de la primăria Ghiroda, printre care primarul, vice-primarul, secretarul consiliului, consilieri şi un om de afaceri. Consilierii comunei Răculeşti au votat unanim şi au acordat primarului împuternicirea de a semna acordul.

IMG_3228
Delegaţia din Ghiroda, întâmpinată în curtea Gimnaziului Răculeşti, în sala căruia a avut loc semnarea înţelegerii de cooperare.

Primarul Vasile Frunza a explicat consătenilor săi că intenţia de a forma parteneiate cu entităţi administrative din România a luat naştere de mai mult timp, iar în iulie parteneriatul a prins contur în urma primei întâlniri cu primarul Ionuţ Stănuşoiu, şi le-a trebuit doar o jumătate de oră de discuţii ca să stabilească direcţiile colaborării. Ionuţ Stănuşoiu a spus că Ghiroda, care are în componenţă şi satul Gearmata-Vii, este situată la doar 5 km de oraşul Timişoara, este o comună cu cca 7 mii de locuitori, iar dorinţa de a colabora a fost impulsionată şi de marcarea în acest an a Centenarului Marii Uniri. În acordul de parteneriat sunt trecute obiective precum colaborare dintre asociaţiile neguvernamentale din cele două comune, cooperare pentru dezvoltare economică, administraţie publică locală, comerţ, mediu, asistenţă socială, sănătate, utilităţi publice, cultură, educaţie şi sport. Cele două părţi pot iniţia investiţii reciproce în comune, în conformitate cu legislaţiile naţionale ale statelor.

IMG_3257
Consilierii au votat unanim pentru colaborarea celor două primării.

“Din punctul nostru de vedere, este un moment istoric. Am decis să facem pasul acesta în anul Centenarului, deoarece sunt o sută de ani de când fraţii au fost fraţi, iar pământul românesc a avut un altfel de contur pa harta lumii. Încercăm astăzi să facem tot ce ne stă în puteri ca fraţii de aci şi de acolo să fie doar „fraţii de aici”, nu şi „de acolo”. Constatăm astăzi că în Răculeşti oamenii sunt mult mai simpli, mai puri, iar globalizarea ne face să pierdem anumite aspecte spirituale. Comuna Ghiroda ar putea deveni, în urma colaborării, mai bogată cultural, în primul rând, prin păstrarea tradiţiilor. Am pregătit, pentru început, un ajutor financiar sub formă de 100 de mii de Euro pentru comuna Răculeşti. Avem şi noi ce face cu banii ăştia, dar am vrut să facem ceva real, fizic, să nu rezumăm înfrăţirea la nişte hârtii semnate. Sperăm să facem mai mult, pentru că finalul începutului de astăzi am vrea să fie reunificarea ţării”, a spus Ionuţ Stănuşoiu. Dânsul a spus că are 29 de ani şi este cel mai tânăr primar din România, exponent PNL. Eudochia Negrea, cea mai în vârstă consilieră locală din Răculeşti, a spus că nu e nevoie de înfrăţire între fraţi, e nevoie de cooperare şi de unire, menţionând, la fel, importanţa istorică a momentului.

IMG_3270
Primarii Vasile Frunza (stânga) şi Ionuţ Stănuşoiu (mijloc) – protocolul de rigoare. În dreapta – Sorin Prilipceanu, secretarul consiliului comunal Ghiroda, jud. Timiş.

Delegaţia comunei Ghiroda, a vizitat instituţiile amplasate în satele Bălăşeşti şi Răculeşti, pentru o viziune de ansamblu asupra vieţii şi necesităţilor bălăşeştenilor şi răculeştenilor.

La câteva zile de la plecarea oaspeţilor din Timiş, consiliul local Răculeşti s-a întrunit într-o nouă şedinţă extraordinară, la care a pus în discuţie şi a stabilit lista proiectelor pe care le vor realiza din ajutorul financiar alocat de primăria Ghiroda. Consilierii au decis că banii vor fi utilizaţi pentru finisarea lucrărilor la Căminul cultural din satul Bălăşeşti, pentru construcţia unui mini-stadion între satele comunei şi construcţia unui trotuar ce ar facilita deplasarea pietonilor între satele Răculeşti şi Bălăşeşti.

Vasile Frunza a mulţumi tuturor locuitorilor com. Ghiroda pentru ajutorul financiar şi deschiderea spre colaborare.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button