Social

Până la mijlocul lui octombrie stocurile vor fi completate

În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița, au fost operate modificări în mecanismul de eliberare a lemnului de foc către populație. A fost extinsă limita de comercializare a masei lemnoase per gospodărie casnică, de la 3 la 5 metri steri, care va putea fi cumpărată în două tranșe.

Astfel, familiile care vor avea nevoie de lemn de foc vor primi mai întâi câte trei metri steri. Ulterior, vor mai putea cumpăra încă doi metri steri de lemn. Reprezentanții Moldsilva susţin că, în ultimele săptămâni, cererea a crescut de opt ori. Prețurile rămân la nivelul anului trecut, dar variază în dependență de specie. Stejarul – 740 lei metru ster, frasinul – 690 lei, ulmul- 560, iar speciile moi -435 lei metrul ster. Șeful ocolului silvic Criuleni, dl Sergiu Stepaniuc, solicitat de ”E.C.” ne-a comunicat că primăriile din raza de activitate a ocolului silvic au prezentat deja listele beneficiarilor, dar la momentul convorbirii noastre întreprinderea nu dispunea de stocuri de lemne.

”Așteptăm autorizațiile de tăiere pentru trimestrul IV și pe la mijlocul lunii octombrie vom avea lemne în stoc și vom începe eliberarea lor. Vom anunța primăriile despre disponibilitate și asistenții sociali sau membrii comisiilor de specialitate vor informa la rândul lor persoanele incluse în liste. Acestea trebuie să găsească transport și oameni care să le încarce, că noi nu dispunem de hamali și să le aducă la domiciliu.” – a concretizat dl Sergiu Stepaniuc

Întrebat dacă au șanse și persoanele care nu s-au înscris în liste la primării să procure lemne, șeful ocolului silvic a răspuns afirmativ, specificând că aceasta e posibil când cei din liste refuză oferta.

Conform unui sondaj realizat de redacția ”Est-Curier” în luna august la întrebarea: ”Cum veți încălzi casa la iarnă?” 40 la sută din respondenți au zis că vor folosi gazele naturale; 37,78 % – lemne; 2,22 % – energia electrică, iar 20 % încă nu știau ce vor face.

E. Chiriac

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button