În cadrul recentei mese rotunde, desfășurate cu participarea mai multor factori de decizie, inclusiv reprezentanți ai OSCE, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a subliniat că:
„Odată cu consolidarea sistemului de securitate în Republica Moldova, prin întărirea capacităților și modernizarea armatei, poliției și altor angajați din diverse instituții cu atribuții în domeniul securității, este important să atragem atenția și ca mecanismele de protecție și promovarea a drepturilor omului să fie eficientizate în acest sector.
Astfel, o abordare bazată pe drepturile omului este necesară a fi integrată în sistemul de securitate anume din perspectiva a două aspecte: a) protecția drepturilor și siguranța angajaților din sistemul de securitate, dar și înțelegerii modalităților de acționare și interacționare cu grupurile vulnerabile, cât și privind limitele dintre aplicarea forței și acțiunile de tortură, pentru a proteja angajații și persoanele cu care aceștia interacționează și b) integrarea și aplicarea abordării bazate pe drepturile omului în activitatea instituțiilor de securitate ce va avea ca rezultat creșterea încrederii populației în aceste autorități.
În procesul de monitorizare, Oficiul Avocatului Poporului a identificat politici și regulamente care necesită a fi standardizate din perspectiva drepturilor omului și egalității, dar și practici neuniforme aplicate la acest capitol. Astfel, Oficiul Ombudsmanului vine în întâmpinarea instituțiilor de securitate pentru a contribui la ridicarea standardelor și identificarea promptă a riscurilor de încălcare a drepturilor omului. În acest sens, vom contribui la creșterea și încrederii populației față de instituțiile de securitate, știind că vor fi aplicate cele mai înalte standarde și mecanisme în domeniul drepturilor omului.”
În cadrul evenimentului experții internaționali ai OSCE, Sasa Jankovic și Graziella Pavone, au prezentat conceptul Politicii Oficiului Avocatului Poporului privind consolidarea supravegherii democratice în sectorul de securitate al Moldovei. Acest document strategic urmărește să definească misiunea și viziunea Instituției Ombudsmanului în supravegherea sectorului de securitate, precum și să stabilească funcțiile și principalele activități ale acesteia în consolidarea supravegherii democratice.
Directorul adjunct interimar pentru Serviciul Operațional al Centrului de prevenire a conflictelor al OSCE, Daniele Pancheri a declarat că OSCE este gata să sprijine Avocatul Poporului din Moldova prin îmbogățirea cadrului procedural și metodologic al instituției Avocatul Poporului, instruiri și consolidare a capacităților instituției .
Președintele Comisiei parlamentare privind securitatea națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp, la deschiderea evenimentului, a menționat că pârghiile de control nu sunt suficiente pentru asigurarea sectorului de securitate. La moment, există o subcomisie care asigură controlul parlamentar, dar aceasta este insuficientă, fapt pentru care au existat anumite abuzuri în acest sens. Astfel, a fost înregistrat un proiect de lege privind controlul Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care prevede constituirea unei comisii speciale de control al SIS-ului. Comisia va fi compusă din reprezentanți ai comisiilor parlamentare, precum membri ai comisiei juridice numiri și imunități și comisiei pentru drepturile omului și relații inter-etnice. Activitatea acesteia va fi axată pe verificarea legalității acțiunilor SIS-ului, și pentru prima dată acest control va avea o bază reglementată prin lege.
Instituția Ombudsmanului, urmează să piloteze aplicarea și integrarea standardelor relevante domeniului drepturilor omului în sistemul de securitate pentru menținerea echilibrului dintre asigurarea securității și păcii în R.Moldova și respectarea principiilor democratice, statului de drept și drepturile omului.