Ecologic

Oaspete surpriză la hidrocentrala Dubăsari

O descoperire notabilă în lumea ornitologică locală anunță Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova. La 25 noiembrie 2023 a fost documentată prima apariție a pitulicii mici siberiene în  Moldova.

Pasărea, conform declarației  SPPN  face adesea excursii „neplanificate” în Europa în timpul migrației către zonele de iernare (în mod obișnuit peninsula Arabă, dar în special India). 

Pitulicea mică siberiană cuibărește în pădurile de conifere din zona de taiga siberiană, începând cu regiunea Munților Ural(râul Peciora)  și înspre estul îndepărtat. În Europa este înregistrată din ce în ce mai des în timpul iernii, dar numărul de păsări observate este subestimat din cauza incertitudinilor privind criteriile de identificare și a lipsei de date credibile.

Pitulicea mică siberiană a fost observată și documentată de către Gheorghe Țîcu, iar identitatea acesteia a fost confirmată atât prin înregistrarea sunetului specific, cât și prin fotografia realizată în apropierea lacului Dubăsari, la 25.11.2023, chiar înaintea viscolului.

*****

Pe canalul nostru de Telegram Est-Curier, vă oferim atât imagini relevante, cât și știri de actualitate din raioanele Criuleni-Dubăsari și din întreaga țară. Devino corespondent Est-Curier! În cazul în care ai imagini care ar putea deveni subiecte de știri, te încurajăm să ni le trimiți pe Viber sau Telegram la numărul 069789896.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button