Est-CurierSocial

Noutatea ediției 2024 a Programului Național Satul European

Problemele alimentarii cu apă și construcția rețelei de canalizare, termoizolarea clădirilor, iluminatului stradal, precum și creșterea atractivității turistice, dezvoltarea infrastructurii economice pot fi soluționate și în cadrul ediției 2024 a Programul Național „Satul European”.

Până la 29 martie 2024, ora 17.00, proiectele elaborate pot fi depuse la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală și la Agențiile de Dezvoltare Regională.
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, îndemna reprezentanții APL: „Vă îndemn să alegeți bine prioritățile, să pregătiți proiectele tehnice și împreună să construim Moldova Europeană. Pornim acest program cu mare încredere, și sunt sigur, că vom face încă un pas pentru condiții mai bune de viață în localitățile noastre.

Noutatea Programului pentru anul 2024 este că prioritate absolută vor avea proiectele de infrastructura apeductelor. Problema lipsei apeductelor în cotodoanul a cca 40% din populația Republicii Moldova este și una dintre prioritățile Planului Național al Guvernului „Construim Moldova Europeană”, dar și a Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.

Primăriile, mai mici sau mai mari, vor putea aplica la această măsură cu proiecte de până la 10 milioane de lei, fără contribuția localităților.
Pentru anul 2024 s-a alocat un buget de circa 600 milioane de lei pentru dezvoltarea regională și locală.

Programul „Satul European” a fost lansat în 2022, fiind selectate pentru finanțare 422 de proiecte. În 2023 a fost lansat și programul „Satul European Express”, destinat unor proiecte mai mici ca și cost și perioadă de implementare mai scurtă. Din cele aplicate, 399 au fost selectate, dintre care 264 au fost finalizate. În urma implementării programului, 61 de localităi au beneficiat de apeducte și canalizare, în 37 de localități au fost reabilitate sisteme de iluminat public stradal. Alte proiecte au fost orientate spre reabilitarea caselor de cultură, grădinițe, școli, parcuri, terenuri sportive, terenuri de joacă, etc. 

La conferința de presă, în care a prezentat obiectivele programului pentru anul 2024, ministrul Spînu a negat faptul că proiectele s-au dat pe criterii politice, menționând că „toate primăriile care au aplicat cu cel puțin un proiect, au primit finanțare”.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button