Unul dintre primii moldoveni care a sădit o pădure privată este Boris Bețivu din Chișcăreni, r. Sîngerei. Acesta se bucură deja de o plantație viguroasă pe un teren de 18 ha, iar cei ce au inspectat-o susțin că este o pădure bine întreținută care numără peste 100 de mii de copaci. Plantația efectuată de Boris Bețivu demonstrează cǎ și mediul privat contribuie semnificativ la conservarea și dezvoltarea resurselor forestiere, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Recent, în cadrul unei vizite în raion, ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a trecut și pe la pădurea lui Boris Bețivu. Ministrul și-a exprimat recunoștința față de inițiativa și efortul depus de către domnul Bețivu pentru plantarea și ocrotirea pădurii sale. Totodată, i-a încurajat și pe alți cetățeni să urmeze acest exemplu demn, în opinia sa. Oficialul a menționat că și astfel de inițiative apropie realizarea obiectivului de împădurire a 145 mii de hectare, stabilit în cadrul Proiectului Național de Împădurire și Reabilitare.
Noul Cod Silvic, adoptat de Parlament în 2024 și publicat în Monitorul Oficial la 26 aprilie 2024, în vigoare la 26 aprilie 2025, conține și prevederi privitor la pădurile private, încadrează în limitele legale sădirea și exploatarea acestora.
Articolul 5 al noului Cod stabilește că pădurea poate avea trei tipuri de propreitate: proprietate a statului; proprietate a unităților administrativ-teritoriale; proprietate privată. Proprietari privați pot fi atât persoane fizice, cât și juridice. Proprietatea privată asupra pădurilor se recunoaște în cazul plantării și/sau instalării naturale a vegetației forestiere pe terenurile proprietate privată, în ordinea stabilită de legislație, prin schimbarea destinației terenurilor.
Imagini din pădurea privată, sursa – mediu.gov.md: