Recuperarea miliardului furat a mobilizat organele de control într-o luptă crâncenă cu agenții economici, care încearcă prin diferite metode să-și îngroașe veniturile, ignorând nu numai legislația în vigoare, dar și bunul simț. Chiar dacă ultimele modificări prevăd micșorarea numărului acestora de la 33 la 13, nu înseamnă că vor fi reduși și angajații cu funcții de control.
Caznaua statului e goală, iar controalele, fie ele inopinate sau planificate, și-au demonstrat eficiența, ținând cont de faptul că astăzi oricine dorește, indiferent dacă are sau nu o pregătire profesională adecvată, își poate deschide o afacere ca ulterior să-și dea seama că, vorba lui Creangă, nu tot ce zboară, se mănâncă, și fiecare greșeală, făcută cu voie sau fără voie, îl va costa scump.
Pentru a-I proteja cumva de eventualele amenzi, care în condițiile actuale, ținând cont de creșterea valorii unității convenționale, sunt exagerat de mari, conducerea Agenției pentru Protecția Consumatorilor, a convocat joi, 16 februarie, curent, o întrunire cu reprezentanții micului business din teritoriu, în cadrul căreia a fost pus în discuție cadrul legal conform căruia aceștia sunt obligați să-și desfășoare activitatea.
Prezent la eveniment, Iurie Eremia, directorul Agenției (APC), declara că controalele în sine nu urmăresc aplicarea amenzilor și ruinarea agentului economic.
– Noi ne dorim să fim alături de dumneavoastră, să avem niște relații colegiale și o comunicare constructivă – încerca să convingă antreprenorii Iurie Eremia. – Dar pentru că până la urmă toți, vrem noi sau nu vrem, suntem consumatori, prin urmare protecția consumatorilor rămâne prioritară în activitatea noastră. Este foarte important să fim corecți în relațiile cu ei, să le oferim mărfuri și servicii de calitate, să reacționăm adecvat la reclamațiile lor și totul va fi bine – a conchis Eremia.
În continuare șeful de la APC a declarat război total persoanelor, care practică nestingherit comerțul neautorizat, punând în pericol sănătatea cumpărătorilor, care se lasă măguliți de prețuri, îndemnându-i și pe cei prezenți în sală să-i denunțe la poliție sau la inspectoratul fiscal local. Or, o atare activitate subminează businessul legal.
Veaceslav Ciuhrii, șeful Direcției control produse alimentare, Ion Berzoi, șeful Direcției control produse nealimentare și industriale, și Adrian Bunduc, șeful Direcției control metrologic și produse petroliere ai aceleiași Agenții (APC) au vorbit pe înțelesul tuturor despre modul în care sunt aplicate în practică prevederile legislației și actelor normative în domeniile de activitate, controlul de stat privind respectarea normelor și regulilor în activitatea de comerț, rezultatele controalelor efectuate în magazine, certificatul de calitate al produselor puse în vânzare, supravegherea pieței, controlul produselor industriale și serviciilor prestate, protecția consumatorilor, lista produselor care pot fi sau nu returnate, acordarea consultanței cetățenilor în vederea protecției drepturilor lor în calitate de consumatori, monitorizarea petițiilor parvenite în cadrul (APC), efectuarea controlului metrologic, marcarea corectă a prețurilor, controlul calității, supravegherea de stat a pieței produselor petroliere, ș.a.
Spre final, participanții la întrunire au adresat mai multe întrebări șefilor de la Chișinău și, deși, în majoritatea cazurilor răspunsurile primite nu i-au prea satisfăcut, urmează să se conformeze noilor rigori pentru că, vorba veche, unde-i lege nu-i tocmeală.
Consiliul raional Criuleni a fost reprezentat la întrunire de Dionisie Urîtu, vice-președintele raionului și Veaceslav Burlacu, consilier raional.
Gh. Motricală
În imagini: secvențe de la eveniment